Frida Kahlo

De Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo maakte vooral indringende zelfportretten, waarmee ze wereldberoemd werd. In dit artikel laat ik twee boeken over haar zien.

Sébastien Perez en Benjamin Lacombe maakten een adembenemend boek over Frida’s leven en haar werk. De illustraties liggen dicht bij haar kunstwerken. In een aantal bladzijden zijn gaten geknipt waardoor je een deel van de tekening op de volgende pagina kunt zien. Daarbij staan korte, poëtische teksten, waarvan ik vermoed dat ze zijn gebaseerd op Frida’s dagboeken. Het gaat onder andere over het ongeluk dat ze had als tiener, waardoor ze ernstig gewond raakte en de rest van haar leven pijn had. Hierdoor kon ze geen zwangerschap voldragen en dat raakte haar erg. Het boek sluit af met een langere tekst over haar leven.

Ik wilde graag meer over deze bijzondere vrouw weten en daarom las ik ook het boek van Andrea Kettenmann. Zij kiest een tegenovergestelde benadering: de tekst bestaat uit feiten uit Frida’s leven en uitleg over de symboliek in haar schilderijen. Er staan veel plaatjes in het boek en ik blader me suf. Naar de meeste afbeeldingen wordt in de tekst wel verwezen, maar lang niet altijd in de volgorde waarin ze zijn afgedrukt. Dat leest niet zo handig, want dan ben ik aan het einde van een bladzijde halverwege een zin en dan vraag ik me af of ik dan de tekst bij het plaatje nog moet lezen, terwijl die misschien later alsnog aan bod komt in de hoofdtekst.

Ondanks deze moeite ben ik geïntrigeerd door Frida Kahlo en zou graag eens een roman over haar lezen. Daar zijn er al minstens twee van en deze zomer komt er nog één bij. Het Cobra-museum heeft een tentoonstelling met schilderijen van Frida Kahlo voorbereid, die te zien zal zijn van 28 mei tot 26 september 2021. Vervolgens komt er een tentoonstelling in het Drents museum vanaf 10 oktober 2021 tot en met 17 maart 2022. Ik hoop dat de musea gauw weer open mogen en dat ik Frida’s werk dan in het echt kan gaan bewonderen.

3 gedachtes over “Frida Kahlo

  1. Fascinerende artieste, ik heb toen haar biografie gelezen en ben een beetje op zoek gegaan naar meer informatie https://casakoen.wordpress.com/2012/01/12/frida-kahlo/

    Geliked door 1 persoon

  2. Ahhh het boek van andrea kettenmann over frida kahlo heb ik ook gelezen!! Later ook nog brieven gelezen van frida kahlo zelf, ook echt een aanrader!! Ik weet niet hoe ik het moet omschrijven, maar haar ‘stem’ in brieven is heel uniek net zoals in haar schilderijen en je leert haar kennen op een nog intiemere manier dan bij haar zelfportretten 💛

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.