Lalagè leest binnenkort… (poll 34)

Dit is het eerste poll-artikel dat ik met de block editor van WordPress heb gemaakt. Hopelijk nodigt het nog steeds uit om je stem uit te brengen in de poll onderaan dit artikel. Deze keer heb ik vier totaal verschillende boeken uitgekozen en ik ben erg benieuwd over welk boek jullie graag een blog van mij zouden willen lezen.

Een schitterend leven: de eeuw van Frieda Belinfante – Toni Boumans (2015)

Frieda Belinfante (1904-1995) leidde een leven dat haar beroemd had kunnen maken, maar toch kent bijna niemand haar. Ze was de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland. Ze trad op in het Concertgebouw met een eigen kamerorkest, maar haar carrière werd getorpedeerd door de oorlog. Toen de nazi’s binnenvielen, ontbond ze haar orkest en werd ze, zelf van joodse komaf, actief in het verzet. Na de oorlog bouwde ze in de Verenigde Staten bouwde ze een bijzondere carrière op. Ze was één van de eerste vrouwelijke dirigenten van de wereld met een eigen orkest.

De verboden tuin – Wessel te Gussinklo (1986)

In dit boek probeert Ewout de paradijselijke wereld van zijn eerste kinderjaren te hervinden. Het boek is echter niet uitsluitend de beschrijving van de wereld van een kind, maar ook van de wijze waarop zowel kind als volwassene probeert zich de wereld toe te eigenen. Het is het verhaal van het heimwee naar de ongeschondenheid, naar samenvallen van de eigen werkelijkheid met dé werkelijkheid: een droom die in iedereen leeft, maar die bij het kind nog ongerept is. Wessel te Gussinklo brengt deze thematiek met een poëtische trefzekere stijl tot leven. Hij slaagt erin een onbekend en verdrongen terrein in al zijn verwarrende andersheid te ontginnen en maakt zijn hoofdpersoon tot een onvergetelijk karakter.

De boekhandel van Teheran – Marjan Kamali (2020, vertaald uit het Engels door Ernst de Boer en Ankie Klootwijk)

De dromerige en idealistische tiener Roya brengt haar uren na school graag door in de boekhandel van meneer Fakhri. De kasten met literatuur en poëzie oefenen de grootste aantrekkingskracht op haar uit. Wanneer Roya op een dag een andere jonge klant ziet, Bahman, is het liefde op het eerste gezicht. Om hen heen is Teheran aan het veranderen: er wordt gefluisterd over een revolutie. Roya heeft met Bahman afgesproken op een plein, om vandaar naar een huwelijksloket te gaan, maar op de bewuste dag wordt er een coup gepleegd, die Iran voor altijd zal veranderen. Bahman komt niet opdagen in de chaos. Wekenlang probeert Roya contact met hem te zoeken, maar het mag niet baten. Tot bijna veertig jaar later, wanneer Roya door een speling van het lot eindelijk de kans krijgt om Bahman de vragen te stellen die haar al die tijd achtervolgd hebben. 

Ik heb het de tuin nog niet verteld – Pia Pera (2019, vertaald uit het Italiaans door Jan van der Haar)

Als het duidelijk wordt dat zij ongeneeslijk ziek is, trekt Pia Pera zich steeds meer terug in de natuur. Ze vecht zo lang als ze kan om actief te blijven, omringd door de schoonheid van haar Toscaanse tuin. Toch is ze nooit alleen. Wanneer Pia’s armen en benen het niet meer redden, is het Giulio, haar Sri Lankaanse tuinier, die haar aanwijzingen opvolgt en zowel voor haar als voor haar tuin zorgt. En dan is er nog de trouwe foxterriër die haar overal volgt, een groot aantal vrienden die komen en gaan, meditatie, lezingen en een enorme hoeveelheid boeken die het ritme van haar dagen markeren. En boven alles is er de tuin, die als een spiegel elke stemming en elk teken van haar ziekte reflecteert.

10 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 34)

 1. De verboden tuin natuurlijk. Te Gussinklo behoort tot mijn favoriete Nederlandse auteurs.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik gun je (en mijzelf) het verhaal van de dirigente.

  Geliked door 1 persoon

 3. De boekhandel van Teheran – Marjan Kamali, lijkt mij wel een interessant boek.

  Geliked door 1 persoon

 4. Stien den Braber

  Ik koos voor de dirigente. Dat lijkt mij een bijzonder leven.
  “Ik heb het de tuin nog niet verteld”, heb ik gelezen. Dat was ook bijzonder, maar het raakte me toch niet echt.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik koos voor de dirigente, omdat ik een poos geleden in de bioscoop de film De Dirigente zag, die veel indruk maakte. De Nederlandse speelfilm De Dirigent is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de uit Nederland afkomstige Antonia Brico. Eind jaren ’20 was zij de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld die succesvol grote symfonie orkesten dirigeerde. De Dirigente was in 2018 een enorm bioscoopsucces. Zeker aan te raden voor wie de mogelijkheid heeft hem alsnog te bekijken via Netflix of zo (heb ik zelf niet).

  Geliked door 1 persoon

 6. Moeilijk kiezen! Ik ben benieuwd wat het gaat worden!

  Geliked door 1 persoon

 7. Als muziekliefhebber kies ik voor Belinfante. Hij staat hier op de verlanglijst dus ik ben erg benieuwd naar je mening erover

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.