Was iedereen maar zoals ik – Barbara Stok

Ik heb de afdeling stripboeken in de bibliotheek gevonden. Is hier ook een logische volgorde in? Het lijkt alsof alles door elkaar staat. Toch wil ik per se een boek van Barbara Stok lenen. Volgens de catalogus moet er eentje zijn, dus ik zoek me rot en daar, helemaal achteraan, staat Was iedereen maar zoals ik. Het is een klein vierkant boek met zwart-wit-tekeningen. Barbara zelf speelt de hoofdrol en zij staat dan ook voorop, met haar hond Wisky.

2016-05-10 19.49.23

Die middag ga ik naar mijn ouders. We zitten met z’n drieën in de tuin. Zoals vaker vertellen we aan elkaar wat we aan het lezen zijn. Mijn moeder leest in de zomer alles voor haar twee boekenclubs, mijn vader leest graag historische boeken en ik laat ‘mijn’ stripboek zien. Mijn vader pakt het aan en begint te lezen, terwijl ik met mijn moeder verder praat. Een paar keer moet hij heel hard lachen. ‘Deze gaat over jou!’ zegt hij dan en laat me deze strip zien:

2016-05-10 20.09.07

Even later geeft hij het boek weer terug; hij heeft het helemaal uitgelezen. Zelf neem ik me voor om er langer over te doen. Ik lees niet alleen de teksten, maar kijk ook aandachtig naar de tekeningen. Er zitten zulke grappige details in. En ik vind het extra leuk als de hond in een strip voorkomt.

2016-05-10 19.49.12

Het lukt me om er vier dagen over te doen. De stripjes zijn zo ontzettend leuk. Vaak gaat het over kleine observaties. Soms zitten er ook wat filosofische gedachten bij. In elk geval is het heerlijk om dit te lezen.

2016-05-10 19.48.01

Achterin lees ik dat dit boek een kleine selectie bevat uit vijf eerder verschenen bundels van Barbara Stok. Ik weet dat er daarna nog minstens twee zijn verschenen. Er is dus nog genoeg om me op te verheugen als ik weer eens zin heb in een vrolijk boek.

9 gedachtes over “Was iedereen maar zoals ik – Barbara Stok

 1. Ik vind de strips van Barbara Stok ook geweldig. In mijn ogen is ze een gewoon iemand die niet heel bijzondere verhalen heeft te vertellen en die niet bijzonder goed kan tekenen, maar op de een of andere manier is de combinatie van die drie onweerstaanbaar. Alle strips van haar vind ik de moeite waard, laatst heb ik nog een heel dun stripboekje over haar stad Groningen van haar gelezen. Groetjes, Erik

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuk dat je Barbara Stok ontdekt heb. Ik vind haar geweldig en volg haar ook op Twitter.
  Ze heeft net een nieuw boek uit: https://www.youtube.com/watch?v=YqM_eFrA36o&feature=youtu.be
  Dus er ligt zeker nog heel wat lees- en zeker ook kijkplezier op je te wachten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Heb je gezien dat Bunt Blogt toevallig 2 weken geleden ook een boek van Barbara Stok heeft besproken?

  Like

 4. Dat boek over Vincent van Gogh ziet er ook heel mooi uit!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.