Mijn Berlijn – Marjolein van der Kolk

Mijn Berlijn

Vakantie is niet alleen leuk als je op reis bent. De voorpret en het nagenieten vind ik misschien nog wel fijner! Daarom bladerde ik deze zomer regelmatig in het boek Mijn Berlijn van blogger Marjolein van der Kolk. Zij woont sinds 2006 in Berlijn en weet daarom precies waar je moet zijn. Bovendien ziet het boek er heel mooi uit, met veel foto’s. Ook als je (nog) geen plannen hebt om naar de Duitse hoofdstad af te reizen, dan kan je toch een beetje de sfeer proeven van hoe het daar is.

Berlijn sfeer

Mijn Berlijn is geen typische reisgids. Praktische zaken staan er niet in, maar die kan je wel opzoeken op Marjoleins blog. Het gaat hier over alle interessante dingen in Berlijn: musea, parken, hippe koffietentjes en leuke winkeltjes. Het boek is niet ingedeeld op wijk. Wel staat bij elke tip bij welke metro- of tramhalte het is.

Berlijn musea paleizen

Bij bekende bezienswaardigheden vertelt Marjolein je welke echt de moeite waard zijn. Zo zijn er veel overblijfselen van de communistische tijd in Oost-Berlijn te zien.

Berlijn communisme

Als je kunst wilt zien, kan je naar een museum, maar er is ook veel straatkunst. Bovendien zien de inwoners van Berlijn er ook vaak bijzonder uit, met veel tatoeages en gekleurd haar. Op aanraden van Marjolein gingen wij op zondagmiddag naar het Mauerpark, waar we ons in een spontaan festival waanden: er is karaoke, een vlooienmarkt en er spelen allerlei leuke bandjes.

Berlijn street art

Tot slot mijn eigen tips, want ik ben inmiddels al een paar keer in deze leuke stad geweest:

 • Doe de alternative tour, een wandeling waarbij je alles leert over street art.
 • Houd je van muziek, ga dan naar het muziekinstrumentenmuseum. Een combinatiekaartje geeft je ook toegang tot andere musea, waaronder das Gemäldegalerie. Daar vind je een heleboel schilderijen van de Middeleeuwen (mijn favoriet!) tot Rembrandt en Botticelli.
 • Als echte Hollander voelde ik me helemaal op mijn gemak tijdens een fietstocht onder leiding van een gids. Wij kozen voor een tocht met de Berlijnse Muur als thema, maar je kunt ook kiezen voor de hoogtepunten of een kunstroute.

Wacht even, deze laatste tip had ik uit Marjoleins boek! Gewoon kopen dus, daar word je vast blij van.

3 gedachtes over “Mijn Berlijn – Marjolein van der Kolk

 1. Hm, krijg zin om nog ‘ns naar Berlijn te gaan!

  Like

 2. Ik heb een tijdje in Berlijn gewoond, maar er zijn altijd nieuwe dingen te ontdekken. Ik krijg weer helemaal zin om er heen te gaan!

  Like

 3. Ik zou ook wel eens naar Berlijn willen gaan. Volgende zomer staat Wenen op de planning. De zomer daarna misschien Berlijn?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.