Lalagè leest binnenkort… (poll 2)

Mijn eerste poll kreeg genoeg stemmen en veel bezoekers. De meeste stemmen gingen naar Stuk van Judith Visser. Ik vond het erg leuk om dit zo te doen, dus jullie kunnen vaker een poll verwachten. Helpen jullie me weer kiezen wat ik binnenkort ga lezen? Helemaal onderaan kan je je stem uitbrengen.

Een handvol sneeuw – Jenny Erpenbeck (2014, vertaling van Aller Tage Abend)Een handvol sneeuw

In Galicië sterft aan het begin van de twintigste eeuw de baby van een joodse moeder en een katholieke vader. Onontkoombaar noodlot of gruwelijk toeval? Had bijvoorbeeld de moeder of de vader ’s nachts het raam opengerukt, een handvol sneeuw van de vensterbank gegrist en onder het hemd van het kind gestopt, dan was het meisje misschien opeens weer gaan ademen. Hoe zou haar leven dan zijn verlopen? Jenny Erpenbeck schetst in ‘Een handvol sneeuw’ vijf mogelijke levens van dit naamloze kind, haar hoofdpersoon. Deze roman voert de lezer mee naar Wenen tijdens de Eerste Wereldoorlog, Moskou aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog en Berlijn vóór en na de val van de Muur. Een reflectie over leven, dood en de rol van het toeval.

 Never let me go – Kazuo Ishiguro (2005, vertaald naar Laat me nooit alleen)

De 31-jarige Kathy kijkt aan het einde van de twintigste eeuw terug op haar schijnbaar idyllische jeugd op een afgelegen Engelse kostschool en de band die ze daar had met twee andere kinderen. Stukje bij beetje worden we ‘bijgepraat’ middels Kathy’s herinneringen, waardoor we samen met de tot elkaar veroordeelde hoofdpersonen het mysterie ontrafelen: waarom zijn ze afgesloten van de buitenwereld en waartoe zijn ze voorbestemd?

Schroder – Amity Gaige (2013)Schroder

Wanneer de veertienjarige Erik Schroder, een jonge Duitse immigrant, zich opgeeft voor een exclusief schoolkamp in New England, besluit hij dat te doen onder de naam Eric Kennedy, in de verwachting dat hij als normale Amerikaanse jongen meer kans maakt te worden toegelaten. Het blijkt een noodlottig leugentje om bestwil dat zijn leven een onwaarschijnlijke en zeer tragische wending zal geven. Jaren later blikt Eric, nu een gescheiden man, vanuit een penitentiaire inrichting terug op zijn leven in een poging te begrijpen – en misschien zelfs te verklaren – wat hem ertoe heeft gebracht zijn zesjarige dochter Meadow midden in een verhitte strijd om de voogdij te ontvoeren. In opdracht van zijn advocaat zet hij zijn leven op papier: van het pijnlijke afscheid van zijn moeder als jong kind, de angstige overtocht naar Amerika met zijn zwijgzame vader, zijn liefde voor Laura, die opbloeide in de schaduw van alle leugens, tot al Erics momenten van trots en spijt als gemankeerde maar liefhebbende vader.

MiseryMisery – Stephen King (1987)

De nachtmerrie van elke schrijver! De schrijver Paul Sheldon ontwaakt in een hem onbekend huis, een afgelegen boerderij in Colorado. Hij wordt wakker met een ondraaglijke pijn en wordt begroet door een zonderlinge vrouw die beweert zijn leven te hebben gered. Annie Wilkes is een psychotica met een uitgesproken gevoel voor goed en kwaad. Zo vindt zij het niet ‘rechtvaardig’ dat Misery, haar geliefde romanpersonage, is ‘vermoord’ door haar schepper. Annie beveelt Paul zijn heldin weer tot leven te brengen. Gebonden aan zijn rolstoel heeft Paul geen keus. Maar schrijvers beschikken ook over wapens…

2 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 2)

  1. […] voor de geest halen. Dus toen een boek van deze beroemde schrijver de meeste stemmen kreeg in de poll, had ik veel zin om erin te beginnen. Misery (1987) gaat over schrijver Paul Sheldon, die na het […]

    Like

  2. […] paar maanden geleden plaatste ik een poll met vier boeken, waarbij Een handvol sneeuw op de tweede plaats kwam, na Stephen King. Mijn […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.