Lalagè leest binnenkort… (poll 41)

Help je weer mee kiezen wat ik ga lezen? Hieronder staan vier boeken waar ik nieuwsgierig naar ben. Breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel. Het boek met de meeste stemmen zal ik binnenkort lezen, om erover te bloggen.

De macht – Naomi Alderman (2018, vertaald uit het Engels door Astrid Huisman en Roos van de Wardt)

In De macht ontdekken vrouwen overal ter wereld dat zij de kracht bezitten. Met de minste vingerbeweging kunnen ze folterende pijnen veroorzaken, en zelfs doden. Ineens beseft iedere man op aarde dat hij de macht niet meer in handen heeft.
De Dag van de Meisjes is aangebroken – maar waar houdt het op?

Drakendochter – Clarice Gargard (2019)

Wat als de belangrijkste persoon in je leven niet is wie je denkt dat hij is? Clarice Gargard kent haar vader als een idealist die zich inzette voor minderbedeelden en streed voor rechtvaardigheid. Maar gaandeweg komt ze erachter dat hij jarenlang werkte voor de gruwelijke dictator Charles Taylor. Hoe kan iemand die zoveel goeds zei te willen doen voor een tiran hebben gewerkt? Hoe zijn deze twee kanten in een mens te verenigen? Wie is haar vader? In ‘Drakendochter’ volgen we Gargard tijdens haar zoektocht langs conflicten, spiritualiteit en lang vervlogen koninkrijken in het door oorlog geteisterde West-Afrikaanse land Liberia. We volgen haar levenspad van Liberia naar de Verenigde Staten met als eindbestemming Nederland.

Lotte Weeda – Maarten ’t Hart (2004)

In een Zuid-Hollandse gemeente krijgt een fotografe de opdracht om 200 markante dorpelingen te fotograferen. Van deze foto’s wordt een fotoboek samengesteld. De meeste dorpsbewoners zijn aanvankelijk vereerd met deze vorm van aandacht. Tot op het moment dat het boek verschijnt want dan overlijdt de ene na de andere geportretteerde. Betekent een plaats in het boek een doodvonnis?

Wieren – Miek Zwamborn (2018)

Het leven op aarde kort samengevat: wij ademen in wat wieren uitademen. Zo eenvoudig is het. Wieren zijn de grootste zuurstofproducenten ter wereld. Maar ze zorg(d)en voor nog veel meer. Wanneer Matisse aan bed gekluisterd is door een medische ingreep, begint hij ‘wiervormen’ te knippen en slaat zo een volstrekt nieuwe artistieke weg in. Waarom zijn filmpioniers in het begin van de twintigste eeuw zo gefascineerd door de beweging van zeewier? Waarom stinkt wier zo, maar wordt het desondanks in tal van schoonheidsproducten toegepast? Wat heeft de komst van Napoleon te maken met het verdwijnen van de kelpindustrie? Wieren gaat over de pracht van de Japanse wieren van inkt in het archief van het Rijksmuseum en de vroege oceaanblauwe wierfoto’s van fotografe Anna Atkins, over hoe zeewiervervalsing iemand het copyright liet uitvinden en de grote belofte van zeewier als groente en toekomstige brandstof.

6 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 41)

 1. José Muylaert

  Ik heb voor Drakendochter gestemd, omdat ik heel benieuwd ben hoe het voor iemand is om zulke dingen over je vader te ontdekken en omdat ik de verhalen over Liberia alleen uit de krant ken, waar ze vast zwart-witter zijn dan de werkelijkheid.

  Geliked door 1 persoon

 2. Deze poll is leuk, als ik een stem zou geven dan was het wat je mag laten liggen (de laatste wat mij betreft) Tussen de andere 3 kon ik zou gauw geen keuze maken. Uiteindelijk werd het de Drakendochter omdat ik die ooit zelf wilde lezen (niet aan toe gekomen), maar nu zie ik dat een andere roman veel stemmen haalt waar ik nog nooit van heb gehoord. Ben benieuwd wat het wordt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb voor Drakendochter gestemd! Ik heb het boek zelf al gelezen, maar ik ben heel benieuwd wat jij er van vindt :) Maar ik zie nu dat Lotte Weeda op nummer 1 staat. ;) Dat boek heb ik op de middelbare school gelezen, het was schitterend! (Zelfs als puber vond ik het mooi haha)

  Geliked door 1 persoon

 4. […] mijn verrassing kreeg een boek van Maarten ’t Hart de meeste stemmen in de afgelopen poll. Blijkbaar zijn er nog genoeg liefhebbers van zijn werk. Ik had wel zin om weer eens wat van hem te […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.