De nieuwe bibliotheek van Utrecht

Eindelijk was het zover: op vrijdag 13 maart zou de nieuwe bibliotheek op de Neude in Utrecht opengaan. Maar juist op die dag sloten veel bibliotheken hun deuren vanwege de coronacrisis. Gelukkig is de bieb nu open voor iedereen.

Het gebouw is niet nieuw. Dit was vroeger het postkantoor. De indrukwekkende hal ziet er bijna uit als een kerk.

De zwarte beelden symboliseren de werelddelen waarmee gecommuniceerd werd.

En ook op andere plekken in het gebouw is nog iets te zien van de vroegere functie.

Ook moderne kunst heeft hier een plek gekregen.

Dat het gebouw imposant is, dat wist ik wel. Maar we komen hier natuurlijk voor de boeken. Tot mijn vreugde kom ik heel veel thematafels tegen.

Bij alle kasten liggen of staan er ook boeken bovenop, zodat je makkelijk kunt snuffelen.

Voor de bovenste boeken moet je een stukje klimmen…

Oude deuren uit het gebouw zijn omgebouwd tot boekenkasten. Deze staat helemaal vol met dwarsliggers.

Er zitten veel mensen te lezen of studeren, daar zijn diverse plekken voor.

Alleen deze studiecabine is even niet beschikbaar.

In deze gezellige ruimte zit SETUP, het platform voor een technologie-kritische samenleving. Mediawijsheid hoort bij de taken van een moderne bieb.

Beneden is het medialab, waar kinderen met robots kunnen spelen.

Op de afdeling kinderboeken staat een levensgrote Nijn.

Verder ruikt het hier nog een beetje nieuw. Ik zie geen kinderen, wat ik wel zou verwachten op dinsdagmiddag om half vijf. Ze hebben wel in een lange slinger meegeholpen met verhuizen, dus ze komen vast wel.

Ik vraag aan een medewerker waar deze grappige fietsen voor zijn. Ze vertelt dat mensen door te fietsen hun mobiele telefoon kunnen opladen.

Uitzicht op de stad.

Weer beneden in de hal zie ik deze nissen voor de tijdschriften.

Het café van de bibliotheek zelf is nog niet open, maar de grote hal loopt over in een ander café. Daar kan je uitrusten van je zwerftocht door deze enorme bibliotheek. Ik vind het erg mooi geworden en wat het belangrijkste is: de gigantische hoeveelheden boeken komen hier helemaal tot zijn recht.

8 gedachtes over “De nieuwe bibliotheek van Utrecht

 1. Hoi Barbara, mooie foto’s! Ik heb nog geen kijkje genomen in deze bibliotheek. Vanwege de Corona wacht ik daar nog een tijdje mee. Ik hoop wel dat ze nu met de nieuwe bibliotheek nog geld hebben om de andere filialen in Utrecht, zoals bij mij in Lunetten open te houden en dat ze ook nog geld hebben om de collectie op peil te houden. Ik las ooit het verhaal van een bibliotheek in Engeland (ik geloof in Birmingham) waar ze zoveel geld aan een nieuw bibliotheekgebouw hadden uitgegeven dat er niets meer over was voor de aanschaf van boeken. Groetjes, Erik

  Like

  • Hoi, mede-lunettenaar hier. De bieb in Lunetten wordt kleiner qua oppervlakte, maar niet qua collectie. Als de Musketon verbouwd wordt, gaat de bieb naar beneden en levert dus veel ruimte in.

   Like

  • Hier in Amersfoort waren een paar wijkbibliotheken al gesloten voor de nieuwe centrale bibliotheek werd gebouwd. Er komen dan meestal schoolbibliotheken voor in de plaats, maar dat is toch een schrale troost.

   Like

 2. Het is inderdaad een prachtige bieb! Kinderen zijn er overigens vaak eerder op de dag, zo tussen twee en vier. Ik moest in het begin wel even zoeken, zeker met de looproutes die ze eerst hadden. Stond ik bij een balie, was ik daar tegen de looproute in gekomen… Gelukkig doet men daar niet heel moeilijk over, zeker niet als je laat merken wel de intentie te hebben om je aan de regels te houden. Dat valt me sowieso op in bibliotheken: dat mensen de afstand daar zo goed respecteren.

  Like

 3. Wauw wat een mooie impressie. het nodigt uit om te ontdekken. Toch ben ik tegenwoordig maar kort in de bieb, eigenlijk alleen om boeken op te halen of in te leveren.

  Geliked door 1 persoon

 4. Een prachtige bibliotheek en een mooie impressie! Als ik ooit nog in de buurt kom, dan ga ik er zeker een kijkje nemen. Ook hier in Zeeuws-Vlaanderen concentreert men de belangrijkste functies en de uitgebreide collectie in de grootste stad:Terneuzen. Enkele grote kernen hebben nog wel een beperkte bibliotheek. Wat rest voor de dorpen zijn schoolbibliotheken en afhaalpunten van gereserveerde boeken. Jammer, maar als de overheid er niet in wenst te investeren is het waarschijnlijk de minst kwalijke oplossing. Wel kan iedereen in Zeeland gratis boeken reserveren uit de gehele provincie. Dat werkt goed.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.