De bibliotheek van Tilburg

De bibliotheek van Tilburg is vlak bij het station, in de LocHal. Het duurde even voor ik de naam begreep: het heeft niets met het woord lokaal te maken, maar in dit gebouw werd vroeger aan locomotieven gesleuteld! Architectenbureau Mecanoo van Francine Houben heeft bedacht hoe deze oude fabriekshal kon worden omgebouwd tot bibliotheek.

Binnen is meteen goed te zien wat oud en nieuw is.

De thematafels staan allemaal bij elkaar op de begane grond, terwijl het grootste deel van de boekenkasten op de bovenverdieping staat.

Deze leesbar vind ik leuk om te zien, maar het lijkt me geen plek om lang te zitten.

De kinderafdeling is ook beneden. De grote boeken lijken me eerst wel aantrekkelijk, maar alles is hard en hoekig. Ik mis plekken om lekker te kunnen hangen. In andere bibliotheken zie ik vaak dat kinderen heerlijk zitten te lezen of spelen, maar hier is er slechts één meisje dat een boek uit de kast vist. Alleen de grote stoel ziet er wel uit om in te voorlezen.

 

Wie wil leren programmeren kan hier terecht. Er is ook een Woordlab met allerlei schrijfcursussen. Daar heb ik naar binnen gegluurd en ik zag allemaal enthousiaste kinderen. Dus daar hangen ze uit!

Halverwege de grote trap naar boven is dit grappige zithoekje.

Eindelijk zie ik een plek waar je fijn kunt zitten.

Zo’n grote hal geeft rumoer. Voor wie stilte wil, zijn er glazen hokjes.

Op de bovenverdieping staan eindeloze rijen zwarte boekenkasten. Er is geen plek om boeken rechtop te zetten, zodat je de voorkant ziet en lekker kunt snuffelen. Het enige voordeel hiervan lijkt me dat boeken minder snel op een onlogische plaats staan.

Het gebouw van deze bibliotheek is geweldig: het industriële gecombineerd met de planten en de oude elementen tegenover de nieuwe.

Maar de inrichting maakt me niet hongerig naar de boeken en dat vind ik een gemiste kans.

4 gedachtes over “De bibliotheek van Tilburg

 1. Hoi Barbara, leuk dat je de nieuwe bibliotheek in mijn geboortestad hebt opgenomen in je serie. Ik kwam vroeger vaak in de bibliotheek van Tilburg, maar mijn laatste bezoek hieraan is zeker meer dan 20 jaar geleden. Sinds het overlijden van mijn moeder in 1998 ben ik hier niet meer geweest. De nieuwe bibliotheek heb ik nog nooit gezien. Uit je foto’s lijkt het er inderdaad spannend uit te zien. Jammer dat je dan niet zo enthousiast bent over de indeling van de boeken. Groetjes, Erik

  Geliked door 1 persoon

 2. Bijzondere bibliotheek, om te zien. Mooie foto’s heb je gemaakt.
  Ik kan me voorstellen dat het qua sfeer nou niet direct gezellig is. Dat is dan wel weer jammer. Je wilt uitgenodigd worden om te neuzen en een fijne zitje is daarbij welkom. Ik ben benieuwd hoe vaste bezoekers dat ervaren.
  Was er wel een lift?
  Bedankt voor je blog, als ik in de buurt ben ga ik zéker een keer kijken!
  Groetjes, Hans.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een onverwachte plek om een bieb in te maken. En dat maakt het gelijk intrigerend. Maar aan de andere kant een boekenplek waar het geluid nogal hard is, lijkt me heel ongeschikt. Mij zou dat ook niet hongerig maken naar boeken. Wel interessant om daar eens bij stil te staan.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat is wel vaker zo bij moderne bibliotheken. Het schijnt ook niet meer van deze tijd te zijn dat het stil is in de bieb. Het is meer een plek geworden waar ook evenementen plaatsvinden. Zo was er ook een muzikale voorstelling in deze bieb toen ik er rondliep. Toch zie je er ook vaak jongeren die zitten te studeren en dan is zo’n stiltehokje wel een goede toevoeging.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.