Hoe blog ik over een boek?

Boekblogger Tessa schreef laatst een leuk artikel over hoe zij het schrijven van een boekbespreking aanpakt. Ze gaat daarbij heel gestructureerd te werk, door tijdens het lezen al dingen op te schrijven en een vaste volgorde aan te houden. Ik vind het altijd leuk om schrijftips uit te wisselen en daarom geef ik hierbij ook een kijkje in mijn blogkeuken.

Net als Tessa ben ik vaak tijdens het lezen van een boek al een beetje bezig met wat ik ga schrijven, bijvoorbeeld als ik op de fiets zit of vlak voor ik in slaap val. En dan komt het moment dat ik ervoor ga zitten. Ik moet dan steeds weer een drempel over: gaat het deze keer wel lukken? Toch begin ik te schrijven en dan laat ik me gewoon verrassen door wat er uit mijn toetsenbord rolt…

In de praktijk kom ik vaak op dezelfde tekststructuur uit:

 • de aanleiding om dit boek te lezen, plus eventuele aarzeling
 • inhoud en vorm
 • hoe ik het lezen heb ervaren: was ik ontroerd, nieuwsgierig, geïrriteerd…
 • bij een vertaald boek wijd ik altijd een zin aan de vertaling en noem de naam van de vertaler
 • conclusie (de laatste zin is altijd het moeilijkst!)
 • links naar andere blogs over dit boek of activiteiten die ermee te maken hebben

Dit is geen ijzeren wet en de punten kunnen door elkaar lopen. Ik meng graag inhoud en mening. En soms kom ik op een heel andere vorm uit. Het gebeurt wel dat ik de schrijfstijl van het boek een beetje overneem. Verhalenbundels en poëzie vragen extra creativiteit. De ene keer rolt het er zo uit en de andere keer blijf ik sleutelen aan de tekst, vooral als ik een boek héél goed vond, want dan ben ik niet snel tevreden met de bespreking. Het is de kunst om aan de ene kant je mening te geven en aan de andere kant genoeg objectieve informatie te geven zodat de lezer zelf kan bepalen of het boek iets voor haar is. 

Tessa noemt het niet, maar net als zij maak ik gebruik van tags: de woorden die je onderaan elk artikel vindt en waar je op kunt klikken om artikelen over hetzelfde onderwerp te vinden. Hieronder zie je bijvoorbeeld de tag bloggen. Mijn favoriete tag is eiland, omdat er van alles onder valt. Verder gebruik ik altijd de verder-lezen-knop om te zorgen dat je op de hoofdpagina van mijn blog niet al het hele artikel ziet en makkelijker kunt scrollen. Het zorgt er ook voor dat mijn statistieken laten zien hoeveel mensen het stuk hebben gelezen. In foto’s maken ben ik niet zo goed, dus meestal zoek ik de voorkant van het boek op internet en plak die ergens tussen de tekst.

Tot slot lees ik het hele artikel, vervang een woordje, gooi de volgorde van een paar zinnen om en dan laat ik het een week of twee liggen. Vlak voor het publiceren lees ik het nog een keer door om te zien of alle zinnen goed lopen en om typfoutjes eruit te vissen. En dan druk ik op de knop ‘Publish’…. Spannend! Komen hier veel lezers op af? Zullen er reacties komen? Want schrijven is leuk, maar het liefst wissel ik ervaringen uit met andere lezers.

8 gedachtes over “Hoe blog ik over een boek?

 1. José Muylaert

  Leuk om te lezen. Zelf heb ik geen blog, maar probeer wel vaak iets van mijn leeservaring of mening op mijn Goodreads pagina te zetten. Soms wel moeilijk. Wat ik vooral lastig vind vaak, is dat ik het dan eigenlijk wel snel wil, omdat ik het boek al uit heb en naar een volgende wil. Heb jij daar ook wel eens last van ? Ook schrijf ik tijdens het lezen bijna nooit dingen op, wat niet handig is; ik bedenk onderwijl dan van alles wat ik er over zou kunnen schrijven, maar tegen de tijd dat ik er dan voor ga zitten, ben ik de helft daarvan alweer vergeten…

  Like

  • Ik lees altijd ‘dakpansgewijs’, dus halverwege een boek begin ik alweer aan een volgende. Meestal lees ik drie tot vijf boeken tegelijk, maar niet allemaal romans.

   Soms schrijf ik wel dingen op of ik markeer een passage door een stickertje te plakken, maar meestal kijk ik daar dan toch niet meer naar als ik ga schrijven. Misschien komt dat wel doordat je iets beter onthoudt als je het hebt opgeschreven, zoals ik al eens opmerkte in een apart artikel hierover: https://lalageleest.nl/2016/05/16/notities-bij-lezen/

   Geliked door 1 persoon

 2. Marcella de Wolf

  Heel leuk om een kijkje te mogen nemen in je blogkeuken! :)

  Geliked door 1 persoon

 3. Interessant om je gedachtegang voorafgaand aan je blog te kunnen meebeleven.
  Sommige dingen komen me bekend voor en andere minder. Bij het lezen van mensen hun boekenblogs vraag ik me wel eens af wat hun reden is voor het schrijven van die blog omdat er dan niet meer dan een samenvatting van het boek staat. En heel misschien nog dat ze het leuk vonden. Ik sla inhoud van het boek bij het lezen van boekenblogs zo goed als altijd over. Waar ik het meest in geïnteresseerd ben, is wat een boek met iemand gedaan heeft. En zo probeer ik ook mijn eigen boekenblogs te schrijven maar dat valt nog niet altijd mee.

  Geliked door 1 persoon

  • Nu ben ik wel benieuwd wat je herkent en wat juist niet!

   Like

   • Aha, oké. :-)

    Herkenbaar is denken over de aanleiding van waarom juist boek te gaan lezen. En ook beschrijven wat het boek met mij gedaan heeft. Eigenlijk vind ik dat het meest belangrijke maar is ook dat wat heel moeilijk te beschrijven is.
    Heel herkenbaar ook met de laatste zin al het voorgaande willen concluderen. Vaak klinken er al verkoopslogans in mijn hoofd maar die wil ik ook vermijden.
    En iets over de vertaling zeggen spreekt mij ook heel erg aan, al lees ik niet meer zo vaak een vertaling.

    Wat ik helemaal niet herken is het willen weergeven van de inhoud van het boek. Dat is wat ik bij de meeste boekenblogs zelfs zo veel mogelijk oversla. Het verhaal zelf is vaak niet waar het bij een boek in zit, vandaar. En het verhaal is iets om zelf te ervaren, daar wil ik van te voren niet meer over weten.

    Herkenbaar is dan wel weer het op de fiets (een van de meest fijne denkplekken) bezig zijn met wat ik over een boek dat ik aan het lezen ben, wil gaan zeggen op mijn blog.

    De aarzeling of het deze keer wel gaat lukken om het op het scherm te krijgen, heb ik dan weer niet. Simpelweg omdat ik het vooral voor mijzelf schrijf en ik er geen cijfer voor ga krijgen. Het is hobby dus hangt er niets van af. Maar misschien bedoel je dat ook niet. Dat kan ik niet helemaal uit je tekst halen.

    En woooooooooow twee weken laten liggen voor je het publiceert! Dat ken ik helemaal niet. Ik laat het nog wel eens even liggen (een uur) maar dan is het nalezen en hup, publiceren maar. :-)

    Grappig hè, hoe ieder weer zijn eigen manier heeft.

    Geliked door 1 persoon

 4. […] paar dagen geleden las ik een superleuk en inspirerend artikel op Lalagè leest. Waarbij deze leuke boekblogger een kijkje geeft in haar proces van schrijven. En ik voelde mij […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.