De kinderkoran

Ik ben opgegroeid met kinderbijbels in allerlei soorten en maten. En nog altijd verschijnen er veel kinderboeken gebaseerd op de Bijbel, vaak met prachtige tekeningen. Sommige boekjes gaan over één bijbelverhaal, andere zijn dikke boeken waarin een groot deel van de Bijbel werd uitgelegd in begrijpelijke taal. Zo worden ouders geholpen om hun geloof aan hun kinderen over te brengen. Bij moslims gaat dat anders. Sommigen vinden dat de Koran alleen in het Arabisch mag worden gelezen. Als dat niet je moedertaal is, dan kan het knap lastig zijn om te begrijpen waar het over gaat. Gelukkig denkt de Nederlandse imam Abdulwahid van Bommel hier anders over. Hij heeft de allereerste kinderkoran geschreven. Er waren al wel boekjes met een enkel verhaal uit de Koran, maar dit is voor het eerst op de hele wereld dat de Koran integraal wordt uitgelegd aan kinderen. Na het eerste deel, dat ik in dit artikel bespreek, zullen nog drie delen verschijnen.

De Koran, uitgelegd voor kinderen ziet er mooi uit met zijn harde kaft, illustraties en leeslint. Er staan verhalen in over profeten die ik herken uit de bijbel, maar ook over Mohammed. De verhalen over Adam en Eva, Abraham en Mozes ken ik natuurlijk op mijn duimpje. In de Koran zijn ze net een beetje anders, zoals ik eerder al ontdekte in de hervertelling van Kader Abdolah. Maar waar die er vooral een mooi literair werk van maakte, geeft Van Bommel soms de letterlijke tekst weer (Arabisch en Nederlands naast elkaar) om daarna uitleg te geven. Dat betekent wel dat er veel interpretatie bij is, dus wellicht zijn er ook moslims waarbij dit niet goed valt. Maar ik vind het heel mooi om te zien hoe positief de verhalen worden uitgelegd. De universele waarden van goed doen, voor elkaar zorgen en elkaar respecteren komen steeds weer boven.

Van Bommel werkt veel met kinderen en hij houdt ervan om vragen te stellen, zodat kinderen zelf gaan nadenken over de betekenis van die oude verhalen. Daarbij legt hij vaak de relatie met hun dagelijks leven en ook met de actualiteit, bijvoorbeeld klimaatverandering.

Ik vind het erg boeiend om te lezen hoe de Koran wordt uitgelegd en ik word er blij van om deze kant van de islam te zien, als tegenhanger van de nare verhalen in het journaal over oorlog vanwege het geloof. De meeste moslims zijn gewone, vredelievende mensen, maar die komen niet zo snel in het nieuws. Deze serie is een aanwinst voor moslimkinderen en ik hoop dat het veel gelezen gaat worden. Daarnaast is het voor niet-moslims een fijne manier om kennis te maken met de islam en er meer over te leren, zodat je beter begrijpt waar je medemens mee bezig is. In mijn boekenkast krijgt deze Koran een mooi plekje, naast de bijbel en de thora.

Lees ook wat dagblad Trouw over dit boek schreef.

Een gedachte over “De kinderkoran

  1. Wat een fijne en positieve recensie is dit! Aan de basis van beide religies liggen veel meer overeenkomsten dan menigeen beseft. Zou fantastisch zijn als deze kinderkoran aan het begrip voor elkaars overtuiging mee kan helpen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.