De bibliotheek van Katwijk

Laatst was ik in Katwijk aan zee om lekker uit te waaien aan het strand. Tien minuten lopen vanaf de zee is de bibliotheek aan de Schelpendam. Eerst belanden mijn moeder en ik aan de achterkant.

Maar dit is de voorkant. Bij de ingang staat iets voor tienen al een meneer te wachten. Mijn moeder vraagt hem naar de verhuisplannen van de bieb. De meneer merkt op dat het toch steeds minder zal worden, omdat de jeugd niet meer leest. Ik vertel dat bibliotheken tegenwoordig ook veel activiteiten organiseren, maar stiekem ben ik bang dat hij wel gelijk heeft… Toch kan de bieb ook voor jongeren een fijne ontmoetingsplek zijn, net zoals voor deze meneer die even later gezellig zit te kletsen met een andere Katwijker, met de kranten voor hen aan tafel.

Meteen bij binnenkomst valt op dat de bieb in strandstijl is ingericht, met de grappige huisjes en rieten stoelen. Naast de afdeling met reisboeken zijn een paar kasten vol met boeken over Katwijk. Misschien dat Katwijkers wel minder reizen dan anderen, omdat ze aan zee wonen.

Ook de collectie is afgestemd op de lokale bevolking, met zeeverhalen, christelijke tijdschriften en een hele berg doktersromannetjes. Ik weet nog dat ik die vroeger las als ik bij mijn opa en oma in Katwijk logeerde, waar ik ze boven mijn logeerbed vond.

De boeken zijn aantrekkelijk uitgestald, zodat ik mezelf er steeds aan moet herinneren dat ik hier geen lid ben, dus niets kan lenen…

Ook baby’s kunnen al genieten van boeken en daarom hebben ze hier zelfs een box. Op de troonstoel wordt vast weleens voorgelezen.

 

Ondertussen kan de ouder snel een boek meenemen vanaf dit plankje.

Er is duidelijk aandacht besteed aan de inrichting van deze bibliotheek, die helemaal op Katwijk is afgestemd. Dat is erg leuk om te zien en wie weet inspirerend voor andere bibliotheken.

Een gedachte over “De bibliotheek van Katwijk

  1. Die troonstoel is echt te cute!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.