Lalagè leest binnenkort… (poll 13)

Vaak worden we in beslag genomen door de nieuwste boeken, vers in de winkel. Na een paar jaar hoor je er niemand meer over. Ik kan er soms niet eens goede afbeeldingen van vinden op het internet… Maar veel boeken blijven mooi en staan in de kast te wachten tot we ze lezen. Welke van deze vier boeken verdient het om uit de kast van de bibliotheek te komen? Of welke omschrijving spreekt jou het meeste aan? Breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel.

ik-kom-eraanIk kom eraan – Imre Dietz (2011)

In drie weken tijd wordt het leven van de Utrechtse psychologiestudente Mirka volledig op zijn kop gezet. Allereerst door Sebastian. Hij brengt haar het hoofd op hol met de Argentijnse tango, een dans waar niet alleen de melancholie maar ook de vurigheid vanaf spat. Daarnaast is er haar favoriete neef Tom, zwaar depressief. Mirka probeert hem te helpen, maar dit valt haar moeilijker dan gedacht. Wat zeker niet meehelpt, is dat hun onsympathieke maar beeldschone nichtje Ziggy een steeds belangrijker rol begint te spelen in Toms leven. Mirka raakt betrokken bij de sekteachtige beweging waar Ziggy en Tom hun heil zoeken. Tot haar ontsteltenis lijkt ook minnaar Sebastian ermee te maken te hebben. Hoe lang kan ze haar blik nog afwenden? Heeft zij de moed om haar geliefden tot op het bot te willen leren kennen? En in hoeverre durft ze haar eigen schaamtevolle geschiedenis recht in de ogen te kijken?

wegWeg – Minke Douwesz (2009)

Edith Heringa is een 40-jarige, hardwerkende gynaecologe. De weinige vrije tijd die zij heeft, besteedt ze aan de afronding van haar proefschrift. Hierin wil zij het verband aantonen tussen eetstoornissen bij pubermeisjes, met name anorexia, en het ontwaken van hun vrouwelijke seksualiteit, wat moeilijker blijkt dan zij had vermoed. Zo mogelijk nog lastiger is Ediths relatie met Norma Pekel, een vrouw met wie zij al drie jaar samenwoont in een idyllisch gelegen boerderijtje. Edith beseft dat zij en Norma volledig uit elkaar zijn gegroeid en beëindigt de relatie. Maar dan begint het gedonder. De boerderij staat op haar naam, de vrouwen zijn niet in de echt verbonden, dus vroeg of laat zal Norma haar biezen moeten pakken. Dit verdomt zij; ze verzet zich met hand en tand tegen haar vertrek.

de-pianistDe pianist – Władysław Szpilman (1999, vertaald uit het Pools)

Op 23 september 1939 speelt de jonge pianist Władysław Szpilman voor de radio ‘Nocturne in d-mineur’ van Frédérique Chopin. Door het lawaai van de bombardementen kan hij zichzelf nauwelijks horen. Een halfuur na afloop van dit optreden wordt de zaal van de Poolse omroep geraakt en is de radio definitief uit de lucht.

De consequenties van de erop volgende Duitse bezetting zijn voor de inwoners van Warschau afschuwelijk: het getto, de joodse opstand, de deportaties. Maar terwijl zijn volledige familie en vele vrienden worden uitgemoord, overleeft Szpilman in de ruïnes van zijn geliefde stad. Hij krijgt daarbij niet alleen de hulp van Poolse verzetsstrijders, maar ook van de Duitse officier Wilm Hosenfeld, die hem op 23 september het stuk van Chopin had horen spelen.

de-vijfde-golfDe vijfde golf – Rick Yancey (2013, vertaald uit het Engels)

De Aarde wordt aangevallen door buitenaardse wezens. De eerste golf: alle elektriciteit valt uit en de wereld wordt gehuld in duisternis. De tweede golf: enorme tsunami’s teisteren de kustgebieden van de wereld en er vallen miljarden slachtoffers. De derde golf: een afschuwelijke epidemie roeit een groot deel van de overlevenden uit. De vierde golf brengt achterdocht: wie kun je nog vertrouwen? Wat zal de vijfde golf brengen? Deze vraag stelt zich de zestienjarige Cassie. Ze heeft niemand meer: haar ouders zijn als gevolg van de buitenaardse invasie overleden en haar broertje Sam van vijf is meegenomen door een groep militairen, zogenaamd om hem te beschermen. Op de vlucht voor de buitenaardse wezens wil Cassie koste wat kost Sam redden. Maar hoewel ze zich had voorgenomen om niemand meer te vertrouwen, kan ze het niet alleen…

6 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 13)

 1. Misschien dat die vijfde golf beter is dan de film, en de andere boeken trokken me niet echt

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb gestemd op “weg” omdat deze thema’s mij wel aanspreken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoe herkenbaar! Boeken die (thuis of in de bibliotheek) ongelezen in de kast blijven staan. Ik verlang naar meer vrije tijd om de schade in te halen. Van de door jou genoemde boeken spreekt De pianist mij het meeste aan. Intrigerende beschrijving van de inhoud. Ik ga kijken of het hier ook in de bieb staat en zet het dan op mijn al veel te lange nog-te-lezen-lijst.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Lalagè, ik heb geen van de boeken gelezen, maar van “De pianist” heb ik destijds de verfilming gezien en daar was ik erg van onder de indruk. Ik moet de dvd van deze film nog maar eens gaan bekijken binnenkort. Groetjes, Erik

  Geliked door 1 persoon

 5. […] de meeste stemmen in de afgelopen poll. Het boek is zwaarder en heeft meer bladzijden dan je zou verwachten als je het ziet. Het dunne […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.