Hoe bepaal jij welk boek je leest? #50books

Als boekenwurm heb ik last van eeuwige keuzestress. Er zijn immers zoveel mooie boeken en die kan ik nooit allemaal lezen… Dit is een probleem met een baard, want in de bijbel schrijft de Prediker al:

Er komt geen einde aan het aantal boeken dat geschreven wordt, en veel lezen mat het lichaam af.

Het is dus de kunst om te genieten van wat je wél leest en aandacht te schenken aan de boeken waar je op dit moment in bezig bent, in plaats van almaar bezig zijn met andere boeken. Toch is dat laatste iets wat ik erg graag doe. Het resultaat is een enorme lijst in Excel waarin ik bijhoud wat ik ooit zou willen lezen en door wie het boek is aangeraden of welke prijs het heeft gewonnen. Die lijst is inmiddels honderden boeken lang en ik beschouw haar nu meer als een bibliotheek, want de illusie dat ik alles ooit kan lezen heb ik niet meer. Dat geeft ook niets, want zo heb ik altijd nog veel om naar uit te kijken.

Maar hoe kies ik dan wat het volgende boek wordt? Dat is de vraag die Hendrik-Jan ons deze week stelt in het kader van #50books. Welnu, aan het begin van het jaar maak ik een plan, zeg maar goede voornemens. Ik wil namelijk lekker gevarieerd lezen en daarom staat er op mijn verlanglijstje van 2016:

 • dikke boeken (>500 bladzijden)
 • boeken die ik in het Engels heb gelezen
 • verhalen en gedichten
 • boeken uit een land waaruit ik nog nooit eerder een boek las
 • historische romans
 • fantasy/science fiction
 • een boek herlezen
 • boeken van minstens 10 jaar oud
 • boeken van schrijvers waar ik eerder al een heel mooi boek van las

Ik houd bij wat ik uit elk van de categorieën heb gelezen en zorg dat ze allemaal voorbijkomen. We zijn nu bijna op de helft van het jaar en ik heb uit elke categorie al wel wat gelezen, dus dat gaat de goede kant op. Alleen de fantasy of science fiction mag nog wel wat aandacht krijgen en ik heb ook nog geen boek herlezen.

Er is ook ‘verplicht’ leesvoer, namelijk voor mijn boekenclubs: eentje in het echte leven en eentje online. Mijn boekenclub van Senia telt acht leden en we kiezen allemaal elk seizoen één boek uit. Voor Een perfecte dag voor literatuur krijgen we elke twee maanden (behalve in de zomer) twee boeken voorgeschoteld. Soms sla ik er eentje over, soms lees ik ze allebei. Ik vind het altijd erg leuk om leeservaringen uit te wisselen.

Verder probeer ik regelmatig een boek te lezen uit mijn eigen boekenkast. Ik koop weinig boeken, maar af en toe komt er toch iets bij door kopen, krijgen of lenen. Daardoor ziet de stapel naast mijn leesstoel er nu zo uit:

2016-06-12 12.03.39

En in mijn hoofd is die stapel nog veel hoger, want er is een heel aantal boeken dat ik heel graag wil lezen en die staan in mijn blogplanning. Voor mijn gevoel roepen ze om het hardste: ‘Lees mij, lees mij!’ Toch wil ik voorkomen dat ik alleen de hardst schreeuwende boeken beloon en daarom kies ik regelmatig vier boeken van die hele lange Excellijst, waarna jullie de definitieve selectie mogen maken in een poll. Over een paar dagen verschijnt de volgende. Ik hoop dat jullie me dan weer helpen om te kiezen, want dat blijft moeilijk!

11 gedachtes over “Hoe bepaal jij welk boek je leest? #50books

 1. Zo herkenbaar. Al heb jij nog een zeker systeem om variatie in je TBR te brengen. Het blijft toch wel jammer dat je onmogelijk alle boeken ooit geschreven kunt lezen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat grappig hoe jij de boeken uitkiest die je wilt lezen! Ik heb zelf nog niet zo heel veel boeken, dus kiezen uit mijn TBR stapel is niet heel lastig. Wel tof dat je ook “vergeten boeken” kiest om te lezen. Daar is inderdaad ook tijd en moeite in gestopt en mogen inderdaad ook gelezen worden :-)

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik probeer nooit te plannen wat ik ga lezen, maar pak gewoon een boek waar ik zin in heb. Al gaat dat in de praktijk minder gemakkelijk, aangezien ik ook een stapel recensie-exemplaren heb liggen en mijn bibliotheekboeken natuurlijk voor een bepaalde datum ingeleverd moeten worden. Dan heb je inderdaad nog leesclubs (bij mij ook 1 online en 1 offline) en ik zit in de jury van een jeugdliteratuurprijs, waarvoor ik nog een fikse stapel boeken moet lezen..

  Anna ligt trouwens ook op mijn stapel om te lezen; ik ben hier zo benieuwd naar!

  Geliked door 1 persoon

 4. Het is toch ook een gelukmomentje als je voor je boekenkast mag dralen, voordat je eindelijk het boek kiest dat je gaat lezen, nadat je eerst twaalf andere boeken in je hand hebt gehad, die het niet zijn geworden, maar waarvan je weet dat je ze ooit nog eens zou kunnen gaan lezen?

  Geliked door 1 persoon

 5. […] Lalagè pakt het wat planmatiger aan. Zij kiest aan het begin van het jaar een duidelijke richting. Over de stroom aan boeken die ons overspoelt, haalt ze een mooi citaat aan uit Prediker. Lezen mat […]

  Like

 6. Tsja hoe doe ik dat. Die lijst in excel die herken ik, al bevindt hij zich bij mijn in Evernote, hij is net zo eindeloos lang, heerlijk! Ik heb mijn #flowboekenchallenge waarbij ik alle fictieboeken probeer te lezen die in de rubriek ‘De boeken van mijn leven’ uit Flow genoemd worden. Dit zorgt voor de nodige variatie in het type boeken en verder gaat het op gevoel en sta ik inderdaad soms heel lang te dralen voor de boekenkast. Een momentje van geluk inderdaad!

  Geliked door 1 persoon

 7. Als ik probeer te plannen wat ik ga lezen, loopt het meestal mis. Dus geef ik toe aan het boek dat het hardst schreeuwt, zoals je dat zo mooi uitdrukt.

  Op Goodreads heb ik wel meer dan 500 boeken die ik nog wil lezen, een lijstje dat nooit eindigt…

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik plan meestal niks. Als ik een bui heb dan begin ik gewoon een beetje samenvattingen langs te gaan. En het liefst van series. En zodra het een beetje goed klinkt dan probeer ik het eens.

  Like

 9. […] het kiezen wat ik ga lezen laat ik me het liefst leiden door tips van anderen. In het echte leven gebeurt het […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.