De eerste priesteres – Jacqueline Zirkzee

De eerste priesteres speelt zich af in de prehistorie. Inanna groeit samen met haar tweelingbroer Eridu op in het Dorp van de Reiger, dicht bij een rivier. Hun grootmoeder is de ziener van het dorp en ze leert Inanna alles wat ze weet. Het is de bedoeling dat Inanna haar zal opvolgen, al is niet iedereen het daarmee eens. Ook Eridu heeft bijzondere gaven. Hij heeft regelmatig toevallen, waarbij hij visioenen krijgt. Zo voorspelt hij dat de rivier zal overstromen.

De vloed heeft vreselijke gevolgen: het land wordt onvruchtbaar en de dorpelingen lijden honger. Dan komen er herders langs, die op hun tochten wel vaker het dorp aandoen. Zij leven van hun vee en doen niet aan landbouw. Inanna en Eridu gaan met de herders mee. Zo begint een lange, spannende reis.

Jacqueline Zirkzee beschrijft het beeldend en mooi. Inanna groeit op en wordt bij de herders tot vrouw gewijd, door een ritueel waarbij ze drie dagen in een hutje doorbrengt. Bij de herders is een sjamaan, waar Inanna en Eridu bij in de grot gaan wonen. De sjamaan eet paddenstoelen waardoor hij hallucinaties krijgt. Maar ook op deze plek treft het lot de mensen. Eridu en Inanna gaan weer op reis.

Ze overleven het maar ternauwernood, maar uiteindelijk worden ze de stichters van een nieuw dorp. Daar bouwen ze zelfs een tempel voor de goden. Steeds meer mensen komen er wonen. Ze vinden met elkaar uit wat een goede levensvorm is, met twee leiders die namens de goden vertellen hoe de mensen moeten leven. Maar er zijn ook mensen die het daar niet mee eens zijn en vertrekken, om ergens anders een bestaan op te bouwen. Sommige mensen leven op het water en vissen veel, anderen doen aan landbouw. En de herders leven van hun vee. De verschillende stammen wisselen ook spullen uit.

Zo heeft de schrijver verwerkt wat we weten over mensen in de prehistorie. Een belangrijke bron vormen Sumerische kleitabletten. Aan het einde van het boek wordt daar weer uit geciteerd. En dan is het ineens heel bijzonder om te lezen, omdat dit verhaal vertelt wat daarachter kan hebben gezeten: mensen van lang geleden, met dezelfde emoties als wij.

Lees ook wat Leesdame over dit boek schreef.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.