Lalagè leest binnenkort… (poll 44)

Helpen jullie mij weer kiezen wat ik ga lezen? Ik heb mijn best gedaan om boeken met verschillende thema’s te selecteren, zodat er hopelijk iets bij is waar je nieuwsgierig naar bent of dat je me misschien kunt aanraden, al zijn het geen heel bekende titels. Over welk boek zou jij het liefst een bespreking lezen? Breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel. Het boek met de meeste stemmen zal ik binnenkort lezen om erover te bloggen.

Het lied van de vreemdeling – Linda Dielemans (2021)

43.000 jaar geleden. Na een vreselijk ongeluk blijft Une, een neanderthalermeisje, alleen achter. Ze wordt gevonden door de stam van Nano, een groep moderne mensen (sapiens!) die door Europa trekt, op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Hoewel ze elkaar niet verstaan is Nano, de zoon van het stamhoofd, nieuwsgierig naar Une. Hij reist met haar naar het binnenste van de aarde waar ze Ohé hoopt te vinden, de moedergodin die alle antwoorden heeft. Na een teken van Ohé keren ze terug naar waar ze hun stammen hebben achtergelaten. Een verwoestende vulkaanuitbarsting zet verhoudingen en levens op het spel. Kunnen Une en Nano hun stammen redden?

Vergeef ons onze zwakheid – Gijs IJlander (2014)

Sybrand heeft zich strikt aan de regels gehouden en zorgvuldig gehandeld. De dood op verzoek van de oude heer Mos is zonder problemen verlopen. Toch komt zorginstelling De Uiver onder vuur te liggen wanneer de dochter van Mos, woonachtig in Amerika, de verpleeghuisarts wil laten vervolgen wegens moord. Hij vlucht naar zijn huisje op een Schots eiland, maar ook daar vindt hij geen rust. Uit het keukenraam ziet hij een aangespoelde walvis op het strand liggen en kan amper geloven hoe de eilanders met het enorme beest omgaan.

Drie zomers – Margarita Liberaki (1946, in 2022 vertaald uit het Grieks door Hero Hokwerda)

Dit is een warm en teder verhaal over drie zussen die opgroeien in de natuur buiten Athene, voor de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Ze wonen in een groot oud huis met hun gescheiden moeder, opmerkelijke tante en grootvader. De dromerige maar rebellerende jongste zus Katerina vertelt het verhaal van haar flirterige, heethoofdige en oudste zus Maria, de mooie maar in zichzelf gekeerde middelste dochter Infanta en Katerina’s eigen ervaringen en gevoelens. Gedurende drie zomers delen en verbergen zij geheimen, worden ze verliefd, trachten ze de wereld van de volwassenen te begrijpen en proberen ze uit te vinden wat voor volwassenen zij zelf hopen te worden.

Op tijdloze en krachtige wijze onderzoekt Liberaki wat het betekent om een jonge vrouw te zijn, en welke verwachtingen en uitdagingen dat met zich meebrengt. 

Vlucht – Charlotte McConaghy (2021, vertaald uit het Engels door Erik de Vries)

De noordse stern vliegt het langst en het verst van alle trekvogels, en ornitholoog Franny Stone is vastbesloten ze achterna te reizen tijdens de laatste migratie van hun soort. Het is een zaak van leven of dood – niet alleen voor de sternen, die vanwege een massaextinctie de laatste vogels op aarde zijn, maar ook voor Franny zelf. Geteisterd door nachtmerries en achtervolgd door een duister geheim probeert ze haar verleden te ontvluchten. Ze weet de raadselachtige kapitein van de vissersboot de Saghani te overtuigen om haar van Groenland naar Antarctica te varen, met de belofte dat de vogels hen naar felbegeerde vis zullen leiden. Terwijl de Saghani en haar excentrieke bemanning zich drijvende proberen te houden in onbekende wateren komen Franny’s geheimen steeds dichter aan de oppervlakte.

4 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 44)

  1. Lastig ! Ik heb op “Vergeef ons onze zwakheid” gestemd, en stel voor dat je “Drie zomers” ook weer in een volgende poll zet, zodat ik daar alsnog op kan stemmen ;-)

    Geliked door 1 persoon

  2. Dat was een moeilijke keus. Ik las Vergeef ons onze zwakheid en kan het je zeker aanraden. Maar voor mijn kleindochters kocht ik al meerdere boeken van Linda Dielemans, die goed bevallen zijn. Dus ben ik nu ook heel nieuwsgierig naar Het lied van de vreemdeling. Toch maar op die laatste gestemd dus.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.