Lalagè las in 2016

Ben je al lijstjesmoe? Ik hoop het niet, want zoals altijd wacht ik op de laatste dag van het jaar. Ook in de laatste weken van 2016 las ik boeken, dus hoe kan je een maand eerder al de balans opmaken? Met wat moeite heb ik mijn jaaroverzicht terug weten te brengen tot elf boeken (oh nee, stiekem twaalf).

Vorig jaar was ik begonnen met het lezen van poëzie. Dit jaar heb ik maar liefst acht gedichtenbundels gelezen. De allermooiste gedichten over de duinen vond ik in Bagatellen voor een landschap van J. Bernlef. Ook genoot ik van de gedichten van Merel Morre, die ik zo leuk vond dat ik een nieuwe verjaardagskalender kocht met haar versjes en tekeningen van Maaike Hartjes.

2016-02-13 08.40.09Dit jaar heb ik ook veel non-fictie gelezen. Het meeste indruk maakte A book of silence van Sara Maitland, die zelf wekenlang alleen in stilte was en alles weet over stiltezoekers uit het verleden.
De historische roman Het geluid van de nacht van María Dueñas vond ik prachtig. Ik las ook weer veel Nederlands, waaronder Verborgen gebreken van mijn favoriete schrijver Renate Dorrestein. Heel bijzonder was I never promised  you a rose garden, waarin ik in het hoofd kroop van een meisje met schizofrenie.

Op mijn leesreis om de wereld las ik onder andere een zeer indrukwekkend boek uit Cambodja. Daarnaast begon ik aan een leesreis door de provincies.

Er kwamen dit jaar minstens twee geniale verhalenbundels uit: De pier stort in van Mark Haddon en Gezellige verhalen van Marente de Moor.

De erfenis van Richard GrenvilleAan het begin van 2016 had ik me voorgenomen om me eens te wagen aan science fiction en fantasy. Dat leverde een paar heerlijke leeservaringen op met The Martian over een man die op Mars wordt achtergelaten en moet zien te overleven en twee delen van De verborgen universiteit van Natalie Koch waarin een studente magische gaven blijkt te hebben.

 

 

 

 

Op-een-nachtHet allerbeste boek dat ik in 2016 las is Op een nacht. Het is prachtig geschreven en ontzettend spannend. Ik ben heel blij dat dit is genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. Hopelijk levert dit een heleboel nieuwe lezers op voor Anne Eekhout!

13 gedachtes over “Lalagè las in 2016

 1. Stien den Braber

  Lijstjes, altijd leuk. En goed dat je niet allerlei geijkte bestsellers hebt gekozen, maar je eigen keus maakt. Alvast een tip voor 2017: Academy Street, Mary Costello. Ik las het met de kerst, een pareltje van eenvoud. Ik wens je een goed 2017

  Like

  • Dat boek kwam ik net ook tegen in het jaaroverzicht van Joke op haar blog Boekhappen. Het stond al op mijn lijst vanwege de nominatie voor de International Dublin Literary Award. Het doet me ook wel denken aan de boeken van Colm Tóibín, die ik erg mooi vind.

   Like

 2. Leuke lijst, ik heb er geen één van gelezen, ben best wel benieuwd naar dat boek van Anne van Eekhout

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben nog niet lijstjesmoe :-). Het boek van Sara Maitland kende ik nog niet, maar ben heel benieuwd. Bedankt voor de tip! Alvast een inspirerend boekenjaar toegewenst in 2017.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat leuk dat je zo afwisselend en divers las, niet alleen maar de geijkte romans. Wat mij betreft is dat de kracht van jouw blog. Veel mooie boeken gewenst in 2017!

  Geliked door 1 persoon

 5. Leuk om je favorieten te lezen! ‘Op een nacht’ gaat op mijn lijstje voor volgend jaar. Alvast een mooi 2017 toegewenst!

  Geliked door 1 persoon

 6. ook een mooie lijst. Een gelukkig 2017 met weer veel mooie boeken, Erik

  Like

 7. Lijstjes vind ik altijd heel leuk bij anderen :) Zelf ben ik er niet zo goed in…

  Je hebt me dankzij deze blog post vooral nieuwsgierig gemaakt naar Bernlef en Natalie Koch!

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik ken geen enkel van de boeken maar het is altijd leuk om nieuwe boeken te ontdekken :)

  Geliked door 1 persoon

 9. Lijstjes word ik nooit beu :-) Ik volg Merel Morre op sociale media en haar versjes zijn echt geniaal. Geniet nog van de laatste uurtjes van 2016 en alvast gelukkig Nieuwjaar!

  Like

 10. Mooie lijst. Leuk dat je ook andere genres probeert. Ben benieuwd wat 2017 voor leesjaar wordt…

  Like

 11. Een verjaardagskalender met verzen, dat lijkt me zo leuk :-). Van Bernlef las ik voor het eerst een literair werk (De onzichtbare jongen) in 2016 en jawel, wat schrijft die man mooi. Ik onthoud alvast dat er ook gedichten van hem zijn. Renate Dorrestein prijkt dan weer op m’n eigen ’50 before 50′ leeschallenge lijstje. Dus…neen, ik geraak lijstjes niet beu ;-). Weer veel leuke leestips, dank je wel.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.