De bibliotheek van Amersfoort

Sommige boekbloggers schrijven weleens over boekwinkels, wat leuk is om te lezen. Zelf houd ik nog meer van bibliotheken dan van boekwinkels. Als ik in een vreemde plaats ben en toevallig langs de bieb loop, dan ga ik altijd even binnen kijken. Daarom begin ik deze nieuwe rubriek De bibliotheek van… Als eerste neem ik jullie natuurlijk mee naar ‘mijn’ bibliotheek in Amersfoort. In het vorig jaar geopende Eemhuis zit de centrale vestiging van de bieb samen met Scholen in de Kunst, waar ik muziekles volg. Erg handig!

Eemhuis Amersfoort

Het Eemhuis is een bijzonder gebouw, van buiten maar zeker ook van binnen.

bibliotheek Amersfoort

bibliotheek Amersfoort

Naast de grote zaal zijn er talloze plekjes om rustig te studeren of lekker te lezen, zoals Het Vooruitzicht dat gemaakt is van oude boeken. Maar de bruine bankjes zitten toch lekkerder.

bibliotheek Amersfoort bibliotheek Amersfoort

De boeken staan niet alleen in de hoge boekenkasten, maar ze zijn ook uitgestald zoals in een boekwinkel. Dat is wat lastiger als je een bepaald boek zoekt, maar het vergroot de kans dat je spontaan iets moois tegenkomt om te lenen.

bibliotheek Amersfoort

De boeken zijn veelal ingedeeld op thema. Er is bijvoorbeeld een enorme afdeling kookboeken en er is speciale aandacht voor schrijvers uit de regio.

bibliotheek Amersfoort kookboeken      bibliotheek Amersfoort Eemlandse schrijvers

Er zijn heel veel trappen in het Eemhuis, zowel grote als deze kleine, die naar het magazijn leidt. Daar kan je nu zelf tussen de oudste boeken snuffelen.

bibliotheek Amersfoort bibliotheek Amersfoort

Helemaal bovenin is de espressobar, waar je ook thee of taart kunt kopen.

bibliotheek Amersfoort café
thee in het Eemhuis

Hier vindt elke tweede woensdag van de maand om 12.30 uur het Boek-van-de-maand-gesprek plaats. Daarin worden boeken aangeprezen door een wisselend panel van een bibliotheekmedewerker, een lezer, een Eemlandse schrijver en een boekhandelaar. Zelf heb ik inmiddels twee keer mogen vertellen over een boek, wat erg leuk was om te doen. In onderstaand filmpje kan je zien hoe dat ging.

Het was even wennen en ik ontdek nog steeds af en toe nieuwe plekjes, maar het mag wel duidelijk zijn dat ik apetrots ben op deze mooie bibliotheek!

13 gedachtes over “De bibliotheek van Amersfoort

 1. Heel leuk gedaan! Ik woonde van mijn 4de tot mijn 17de in Amersfoort. Ik mocht geen lid worden van de bibliotheek toen, te duur vonden mijn ouders (ruim 50 jaar geleden). Later werd ikzelf bibliothecaresse en heb zo mijn schade ruimschoots ingehaald. Maar wat is deze mooi, ben jaloers op je! En heel benieuwd naar je verdere bibliotheekavonturen. Leuke rubriek!

  Like

 2. Wauw wat een prachtige bib! Als mijn stad zo’n bib had, zou ik ook liever naar de bib gaan dan naar de boekenwinkel :-)

  Like

 3. Oh, wat een mooie bieb. Daar zou ik ook wel eens rond willen snuffelen! Ben trouwens benieuwd naar de volgende afleveringen, leuk idee!

  Like

 4. Dat is inderdaad een hele mooie bibliotheek! Wat ik me afvraag: wat zit er nu onder die grote trap?

  Like

  • Goede vraag, daar had ik nog niet eens over nagedacht! Ik vermoed dat daar een deel van Kade zit, het kunstmuseum dat aan die kant van het Eemhuis zit. Toen ik laatst door de bieb aan die kant liep, kon ik zo naar beneden kijken naar de balie van Kade.

   Like

 5. Wat een droombib, heel mooi!

  Like

 6. Je hebt dan ook alle reden om trots te zijn op die bibliotheek. Als Bib-fan vind ik deze nieuwe rubriek een heel leuk concept. Als tiener had ik lidkaarten in meerdere bibliotheken – vier als ik me niet vergis. Ik vond het dan ook heel leuk om in een ander gebouw en collectie rond te snuffelen

  Like

 7. Wauw, wat een prachtige bibliotheek!

  Like

 8. Leuk idee, zo’n reeks over bibliotheken. Deze ziet er alleszins de moeite uit, ik ben ook wel fan van die bruine bankjes (zij het dan zonder er echt op gezeten te hebben :-)

  Like

 9. […] leesreis door de provincies begint dicht bij huis. In de bibliotheek van Amersfoort was er een middag rondom Wim Duijst, die heerlijk voorlas uit zijn boek De engel van Spakenburg. […]

  Like

 10. […] de afgelopen jaren is er veel veranderd. Terwijl in het centrum van Amersfoort een enorme splinternieuwe bibliotheek werd gebouwd, moesten de omliggende wijken het voortaan met minder gaan doen. De bibliotheken van […]

  Like

 11. […] plekken om lekker te zitten en in de stilteruimtes is het ook echt stil. Daar hoef je in de moderne bieb van Amersfoort niet meer om te komen. Hoe zou dit straks worden in het nieuwe […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.