Mijn tien favoriete boeken

Onder boekbloggers heerst een virus: de één na de ander wordt ‘getagd’ om haar of zijn top 10 van favoriete boeken te bloggen. Monique vond dat ik nu aan de beurt was. Maar wat is de definitie van ‘favoriet’? Er zijn boeken die mijn leven hebben beïnvloed of veel indruk hebben gemaakt. Er zijn boeken die ik geniaal  vind of waar ik gewoon erg van genoten heb.

Bij het opstellen van zo’n lijst hebben boeken die je recent hebt gelezen een hogere kans om erop te komen, terwijl ik nog niet weet of die zoveel indruk hebben gemaakt dat ik ze me over twee jaar nog kan herinneren. Daarom heb ik ervoor gekozen om er boeken op te zetten die ik langere tijd geleden heb gelezen. Ik hoop dat dit jou zal inspireren om één of meer van deze prachtige, heerlijke, indrukwekkende boeken te gaan lezen. Er zitten trouwens één trilogie, twee series van zeven boeken en een compilatie van 66 boeken bij… maar dat vinden jullie vast niet erg.

Op mijn beurt mag ik twee boekbloggers nomineren voor deze tag. Ik ben heel benieuwd naar de top 10 van Anna en van Judith.

BelcampoAl zijn fantasieën – Belcampo

Belcampo is mijn favoriete verhalenschrijver, die ik leerde kennen doordat mijn oom zijn verhalen navertelde als hij ons naar bed bracht.

De Jacobsladder – Maarten ’t Hartmaartenthart

Om dit boek heb ik zo gelachen. Ik vind de bijbelse grapjes het leukste.

renate_dorresteinBuitenstaanders – Renate Dorrestein

Dit is mijn favoriete boek van mijn favoriete schrijfster, waar ik al 14 boeken van heb gelezen. En dat worden er vast nog veel meer.

hermans

Nooit meer slapen – Willem Frederik Hermans

Bij dit boek dacht ik steeds ‘oh nee!’ Toch wilde ik doorlezen en dan werd het nóg erger. Geniaal.

Het huis van de moskee – Kader Abdolahkader_abdolah

Dit mijn favoriete boek van deze schrijver, die ook zo’n leuk persoon is op televisie. Hij schrijft prachtig Nederlands, ook al is het niet zijn moedertaal.

murakami

1q84 – Haruki Murakami

Dit is een verhaal met surrealistische elementen. Murakami heeft zijn eigen typische stijl die je meesleept naar een andere wereld. Of toch niet?

voskuilHet bureau – J.J. Voskuil

Het gaat over ambtenaren, dus zou het oersaai kunnen zijn. Toch zijn de kantoorverhalen van Voskuil zo geniaal opgeschreven dat ik me duizenden bladzijden lang kostelijk heb vermaakt.

De Kronieken van Narnia – C.S. Lewiscslewis

Dit is een serie van zeven kinderboeken met spannende verhalen boordevol symboliek.

Pim-van-LommelEindeloos bewustzijn – Pim van Lommel

In dit bijzondere boek wordt op een heldere en wetenschappelijke manier uitleg gegeven over bijna-dood-ervaringen

De Bijbel 5uYzbh6g_400x400

Hiermee ben ik opgegroeid. Het bestaat uit 66 boeken, waaronder geschiedenis, poëzie, liederen, liefdesgedichten, spannende verhalen, brieven, toekomstvoorspellingen. Ik lees er niet meer zo vaak uit, maar deel 3 van Het verhaal gaat van Nico ter Linden ligt op mijn stapel met binnenkort te lezen boeken. Het trekt me toch steeds weer, dat eeuwenoude boek over God en mensen.

9 gedachtes over “Mijn tien favoriete boeken

 1. Mooie lijst! Leuk dat je het zo snel opgepakt hebt!

  Like

 2. Mooie lijst! De afbeeldingen van de schrijvers vind ik erg leuk gedaan, zeker bij nummer 10 :-)
  Ik vind je onderbouwing erg goed; inderdaad – in hoeverre sta je over een paar jaar nog stil bij de boeken die je recent hebt gelezen. Mooi gedaan.

  Like

 3. Momenteel ben ik diep aan het nadenken over mijn top 10, en ik wil er inderdaad voor oppassen om niet te veel recente titels op te nemen. Maarten ’t Hart is een van mijn favoriete schrijvers, maar er springt niet echt een titel uit, denk ik… Lastig!

  Like

 4. Mijn lijst is zojuist gepubliceerd en is hier te vinden. Ik heb er een beetje een eigen draai aan gegeven, om redenen die ik in mijn blogpost uitleg. Het was leuk om te doen, er eens voor gaan zitten en zo’n keus maken!

  Like

 5. Niet gemakkelijk he om zo’n lijstje op te stellen. Het huis van de moskee staat ook in mijn top 10, de andere boeken ken ik eerlijk gezegd niet.

  Like

 6. […] Lalagè tagde mij en nu ben ik aan de beurt om mijn tien favoriete boeken aan jullie te laten zien. Dat is heel makkelijk en heel moeilijk. Makkelijk, omdat ik gewoon even in de boekenkast kijk (daar staan eigenlijk alleen nog maar favoriete boeken in, de rest is allang weggegeven) en op Shelfari waar je met een hartje je mooiste boeken kunt markeren. […]

  Like

 7. […] Lalagè tagde mij en nu ben ik aan de beurt om mijn tien favoriete boeken aan jullie te laten zien. Dat is heel makkelijk en heel moeilijk. Makkelijk, omdat ik gewoon even in de boekenkast kijk (daar staan eigenlijk alleen nog maar favoriete boeken in, de Lees meer… […]

  Like

 8. […] tijdje geleden publiceerde ik, net als veel andere boekbloggers, mijn tien favoriete boeken. Toen ik nog eens goed naar mijn top 10 keek, zag ik dat er maar één vrouwelijke auteur tussen […]

  Like

 9. Amai, ik heb nog geen enkele van deze boeken gelezen (en de meesten ken ik zelfs niet eens). Bedankt voor de inspiratie dus!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.