Lalagè leest binnenkort… (poll 49)

Hier zijn weer vier boeken uit mijn ultralange lijst… Welke zal ik binnenkort gaan lezen? Wordt het non-fictie of fantasy, een Nederlandse of Catalaanse roman? Help mij kiezen en breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel.

Wat bomen ons vertellen – Valerie Trouet (2020, vertaald uit het Engels door Fred Hendriks)

Wat als de verhalen van bomen en mensen nauwer met elkaar verwant zijn dan we denken?
Als je wilt weten hoe oud een boom is, moet je zijn ringen tellen. Maar die jaarringen kunnen je veel meer vertellen dan dat. Dendrochronologie, de wetenschappelijke studie van jaarringen, levert een niet te onderschatten bijdrage aan ons begrip van de klimaatgeschiedenis van de aarde, de invloed ervan op de menselijke beschavingen in de afgelopen tweeduizend jaar en de complexe interactie tussen mens en natuur.

In dit meeslepende boek neemt topwetenschapper Valerie Trouet je mee op een reis rond de aarde, van haar lab in Arizona tot afgelegen dorpen in Afrika en radioactieve bossen in Rusland. Aan de hand van verrassende verhalen – zoals hoe zonnevlekken piraten beïnvloeden, het geheim achter het imperium van Dzjengis Khan, het verband tussen de Egyptische farao’s en vulkanen, ja zelfs de rol van olijven in de val van het Romeinse Rijk – laat ze zien hoe de studie van bomen ons ontzettend veel kan leren over de mens, zijn geschiedenis en zijn toekomst.

Als je ze kent – Fieke Gosselaar (2022)

Nora kampt met schulden nadat haar relatie is beëindigd. Ze is erdoor vervreemd van haar familie en vrienden en voelt zich vaak onbegrepen. Dan overlijdt een overbuurman. Zijn dood roept vele vragen op, de politie zet de woning af en de straat is in rep en roer. Vanaf dat moment raakt Nora in gesprek met haar buren. Ze helpt Biga met de papieren rompslomp van het UWV en de verzekering.
Buurvrouw Hester laat haar met haar positieve instelling zien dat het soms gewoon loopt zoals het loopt, zoals met haar verslaafde zoon, die de boel op scherp kan zetten. Nora realiseert zich langzaamaan dat ze anders naar haar omgeving begint te kijken en dat zelfs zwerfafval haar meer brengt dan ze had durven vermoeden.

Piranesi – Susanna Clarke (2013)

Piranesi woont in het Huis. Misschien heeft hij dat altijd al gedaan.

In zijn notitieboeken doet hij dag na dag zorgvuldig verslag van de wonderen ervan: het labyrint van zalen, de duizenden standbeelden, de getijden die de trappen op donderen, de wolken die zich in een langzame stoet voortbewegen door de bovenste zalen.

Op dinsdag en vrijdag ziet Piranesi zijn vriend, de Ander. Op andere momenten brengt hij de doden offerandes van voedsel en waterlelies. Maar meestal is hij alleen.

Boodschappen beginnen te verschijnen, met krijt geschreven op het plaveisel. Er is een nieuw iemand in het Huis. Wie is het en wat wil diegene? Is het een vriend of veroorzaakt deze persoon chaos en waanzin, zoals de Ander beweert.

Verdwenen teksten moeten worden gevonden; geheimen moeten worden blootgelegd. De wereld die Piranesi dacht te kennen wordt vreemd en gevaarlijk.

Maandag zal er van ons gehouden worden – Najat El Hachmi (2023, vertaald uit het Catalaans door Adri Boon)

De zeventienjarige Naíma gaat op zoek naar wat haar gelukkig maakt. De omstandigheden waaronder ze dat probeert maken het haar niet makkelijk. Haar streng religieuze vader geeft haar geen ruimte om zichzelf te ontdekken, haar moeder is vooral bang om uit de pas te lopen, en ook de rest van haar omgeving ervaart ze als verstikkend. Deze situatie verandert als Naíma een jonge vrouw ontmoet die alles is wat zij graag zou willen zijn. Zij behoort tot dezelfde gemeenschap, maar laat zich niet tegenhouden door regels en sociale conventies. Haar nieuwe vriendin leeft haar leven zoals zij het wil, heeft ambitie, energie en hoge verwachtingen. Die levensvreugde werkt aanstekelijk en maakt het haast onmogelijk om niet in haar voetsporen te willen treden.

6 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 49)

  1. José Muylaert

    Ik heb op Piranesi gestemd; dat klinkt zo wonderlijk, dat het nieuwsgierig maakt ( al weet ik niet, of ik zelf snel in zo’n boek zou beginnen – dus ik ben benieuwd naar jouw eventuele leeservaring ).

    Geliked door 1 persoon

  2. Stien den Braber

    Ja, dat was niet zo moeilijk. Dat boek over bomen, lijkt me ook echt een boek voor mij. Dus ik ben benieuwd hoe het is.

    Piranesi heb ik met plezier gelezen. Een verhaal met bijzondere wendingen. Het slot stelde me wat teleur. Maar ik ga verder niks verklappen.

    Geliked door 1 persoon

  3. De bomen lijkt me een heel interessant en mooi boek, ik ben heel benieuwd naar jouw mening erover, als je deze uitkiest.

    Groetjes,

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.