Over boekverfilmingen #50books

Boekverfilmingen, ze worden verguisd maar ook goed bezocht. Het is misschien een wat uitgekauwd onderwerp, maar ik heb er nog niet eerder een artikel aan gewijd (wel bij een recensie eens iets gezegd over de film). Daarom doe ik deze week weer mee met #50books, waarbij Martha de vraag stelt:

Raak jij ook zo gedesillusioneerd als je na het lezen van een boek de film kijkt?

Ik aarzel regelmatig of ik een verfilming wel wil zien, maar vaak wint de nieuwsgierigheid het toch en ga ik naar het filmhuis of de bioscoop. Hier volgt een lijstje van boekverfilmingen die ik me nu kan herinneren. De volgende films vielen me een beetje tegen:

 • Komt een vrouw bij de dokter In het boek weet de schrijver begrip te kweken voor de hoofdpersoon die vreemdgaat, maar in de film was het gewoon een eikel. Toch schoot ik vol bij het einde, terwijl om me heen de zakdoekjes niet aan te slepen waren. Zo’n effect heeft een boek toch niet zo gauw.
 • Publieke werken Het was mooi om te zien, maar er waren een paar dingen veranderd ten opzichte van het boek en dat had niet gehoeven.

Heel leuk vind ik films van kinderboeken, zoals

 • The chronicles of Narnia inmiddels zijn een aantal van de zeven delen verfilmd, ik heb er nog maar één gezien
 • De GVR zowel de oude tekenfilm als de nieuwe 3D-film
 • Charlie & the chocolate factory met de Oempa Loempa’s!

Het is zo geweldig om je favoriete kinderboeken tot leven te zien komen. Er zijn meer films die ik mooi gemaakt vond, al worden veel details weggelaten en haalt zo’n film het nooit bij het boek:

 • Tirza (Arnon Grunberg) Ik had wel het idee dat het moeilijk te volgen was voor wie het boek niet kent.
 • Lord of the Rings en The Hobbit Het is zes keer een lange zit en er zijn dingetjes veranderd, maar het is zo mooi om naar te kijken.
 • Een dorsvloer vol confetti Eerlijk gezegd kan ik me hier weinig van herinneren, maar volgens mij vond ik de film best ok.
 • The Help Ontroerend en heel grappig. Ik vond het vooral leuk om het accent van de zwarte huishoudster te horen.
 • Life of Pi
 • De surprise (Belcampo) met Georgina Verbaan, zo leuk!
 • The hunger games
 • Beyond sleep (verfilming van Nooit meer slapen van W.F. Hermans) Hier heb ik erg over getwijfeld, omdat het ik het boek ontzettend mooi vond. De film viel me niet tegen, heel knap gedaan. Het boek ga ik binnenkort herlezen en bespreken met mijn boekenclub. Hopelijk vind ik het weer zo goed als jaren geleden.
 • Knielen op een bed violen met het leuke detail dat schrijver Jan Siebelink een bijrolletje in de film heeft
 • Miss Peregrine’s home for peculiar children De filmtrailer sprak me zo aan dat ik het boek snel ben gaan lezen!
 • Tess of the d’Urbervilles lekker overdreven dramatisch (sorry Martha, dit is eigenlijk een driedelige tv-serie, maar verder kijk ik die dingen nooit, dus ik noem het toch hier)
 • The Martian De film is niet meer zo spannend als je het boek al hebt gelezen, maar ook hier is het toch leuk om te zien hoe ze het verfilmd hebben.

Er zijn ook films die ik niet wil zien, omdat hierbij beschrijvingen en gedachten het grootste deel van het boek vormen en ik de beelden in mijn hoofd wil houden die ik zelf het gemaakt bij het lezen van het boek. Dat zijn:

 • Boven is het stil 
 • De wand 
 • Room
 • Tonio
 • The Circle Hiervan vind ik het boek wel genoeg; ik hoef het niet nog een keer op het witte doek te zien.

Tot slot is er een boek waar ik ooit de film van heb gezien, maar het boek staat nog steeds op de lijst om nog gelezen te worden:

 • The hitchhikers’s guide to the galaxy

Als ik het zo bekijk zijn de meeste boekverfilmingen die ik zag wel geslaagd. Toch ga ik liever naar een film die als film bedacht is. Dan hoef ik ook niet zo te twijfelen.

11 gedachtes over “Over boekverfilmingen #50books

 1. Ik heb ‘De surprise’ laatst nog gekeken, maar ik wist helemaal niet dat het een boekverfilming is! ‘The Circle’ wil ik wel als film zien, puur omdat ik denk dat ik deze als film mooier vind dan als boek.

  Like

 2. Ik zal niet zo gauw een film bekijken waarvan ik eerder een boek las. Om de eenvoudige reden: ik heb dan bepaalde verwachtingen over wat ik heb gelezen. Een film is ook maar een beknopt iets van een boek en zo subjectief, afhankelijk van de keuze van de regisseur. Van de films hierboven zag ik éérst de film en las ik pas achteraf het boek van ‘The help’ (boek ‘Een keukenmeidenroman’) en dat is me goed bevallen, zowel de film als het boek :-) .The chronicles of Narnia (allemaal) en The hunger games (allemaal) vond ik ook keigoede films. The life of Pi vond ik eerder langdradig en saai…

  Like

  • In ‘Life of Pi’ zitten inderdaad langdradige stukken (zowel in boek als film), maar voor Pi duurde het ook heel lang, dus dat heb ik de schrijver maar vergeven ;) Ik vond het verder een erg goed boek.
   Van ‘The Hunger Games’ heb ik alleen de eerste twee films gezien, toen waren we het wel zat.

   Geliked door 1 persoon

 3. Stien den Braber

  Ik herinner me vooral de verfilming van klassiekers: Pride and Prejudice, Jane Eyre, en The Hours. En a Christmas Carol (heet dat zo?) van Dickens natuurlijk. Nachttrein naar Lissabon zag ik ook. Maar nu ik je lijstje lees, Tirza heb ik ook gezien. Ik probeer het boek wel los te koppelen van de film, want anders valt het idd vak tegen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Leuke blogpost! Ik kan het me ook niet laten om naar de verfilmingen te gaan kijken. Maar vaak gebeurt ook het omgekeerde: ik zie eerst de film en lees daarna pas het boek. Ook fijn.

  Geliked door 1 persoon

 5. Leuk onderwerp :)
  De laatste boekverfilming die ik zag, was “The Light between Oceans” en die vond ik heel geslaagd. Ik houd ook van Jane Austen – verfilmingen, vooral de BBC reeksen <3
  Oh, en “The Help” is één van mijn lievelingsfilms, ik vind de casting zo goed!
  Meestal lees ik eerst het boek en kijk ik pas nadien de film, maar heel af en toe is het omgekeerd, zo zag ik eerst de film “The Time traveller’s wife” en las ik pas nadien het boek.

  Geliked door 1 persoon

 6. […] Lalagè maakte een lijstje van boeken die ze gelezen heeft en films die ze gezien heeft. Haar eindoordeel is over het algemeen positief, al geeft ook zij aan dat ze sommige boeken niet wil zien in de verfilming omdat het bestaat uit gedachten waarbij zij haar eigen beeld heeft gevormd. […]

  Like

 7. Ik merk wel dat als ik eerst de film zie en dan pas het boek lees, ik mij aan veel minder erger dan wanneer ik het in de omgekeerde volgorde doe. Als ik iets lees, heb ik toch een bepaald beeld in mijn hoofd en dan is het balen wanneer de regisseur er iets totaal anders mee doet.

  Geliked door 1 persoon

 8. Bij mij wint de nieuwsgierigheid het ook altijd, ik wil zien wat ze er van gemaakt hebben. Ik ben nu de Harry Potters aan het lezen en na het boek, bekijk ik de film. De boeken zijn veeeel beter en ik mis soms dingen bij de film waarbij ik mij dan ook afvraag of mensen die het boek niet gelezen hebben wel kunnen volgen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.