Mijn nieuwe leesproject: vrouwelijke schrijvers uit de twintigste eeuw

In het jaar 2000 deed ik eindexamen op het gymnasium. Voor het mondeling Nederlands moesten we vijftien boeken lezen. Het was een flinke puzzel om een mooie boekenlijst samen te stellen, want die moest aan een aantal eisen voldoen. En dan wilde ik ook nog eens origineel zijn en niet de meest voor de hand liggende titels kiezen. Maar waar ik destijds niet op heb gelet, is het aandeel vrouwen.

Nu ik twee keer zo oud ben, inspireert dit me tot een nieuw leesproject. Ik wil net als toen uit elk decennium van de twintigste eeuw een boek lezen, maar deze keer moeten ze allemaal van vrouwelijke schrijvers zijn. Verder beperk ik me niet tot taal (uiteraard moet het wel beschikbaar zijn in het Nederlands of Engels) en ik leg niet vast wanneer het klaar moet zijn. Verplichte schrijvers en een centraal thema, die op de boekenlijst van toen moesten voorkomen, zijn hier ook niet van toepassing.

Er is een lijstje met boeken waar ik al over heb geblogd en die bij dit project passen; die vind je op de nieuwe pagina Vrouwen in de 20ste eeuw (ook te vinden in het menu bovenaan). Daar zal ik voortaan bijhouden welke klassiekers van vrouwen ik heb gelezen.

Op mijn verlanglijstje staan al boeken van Thea Beckman, Ina Boudier-Bakker, Anna Blaman, Daphne du Maurier en Toni Morrison, maar ook poëzie van Hanny Michaelis en M. Vasalis. Voor mijn examen Engels las ik I know why the caged bird sings van Maya Angelou, over racisme in Amerika in de jaren zestig. Dat maakte toen veel indruk op me en daarom wil ik het herlezen. Verder stuurde Antoinette me al een hele lijst met titels en Cossee heeft een aantal passende boeken heruitgegeven. Ik ben benieuwd naar jullie favorieten!

25 gedachtes over “Mijn nieuwe leesproject: vrouwelijke schrijvers uit de twintigste eeuw

  1. José Muylaert

    O, leuk! Toni Morrison staat er bij mij ook wel op, verdere favorieten hier zijn wel Jeanette Winterson, Hella Haasse, ik vond “De barmhartige terroriste” van Doris Lessing heel mooi, en “Insjallah” van Oriana Fallaci, Renate Dorrestein, en Pat Barker ( van haar wil ik de Regeneration Trilogie nog eens herlezen ).

    Geliked door 1 persoon

  2. Mijn favorieten heb je er al bij staan, zag ik: Rascha Peper en Carolijn Visser. En natuurlijk hoef ik Renate Dorrestein niet meer te noemen. ;-) Maar uit mijn boekenkast heb ik nog een paar andere tips voor je gepakt: Top Naeff ‘Voor de poort’, 1912, Carry van Bruggen ‘Eva’, 1927, Maria Verheij (geen familie) ‘De rode cirkel’, 1992. Ze schreef dit boek toen ze 16 was en toen ik het destijds las, was ik daar echt van onder de indruk. En als laatste nog: Mineke Schipper ‘Conrads rivier’, 1994. Dit verhaal speelt zich af in Congo en toen ik het boek las was ik zelf net in Afrika geweest, dus daarom verslond ik alles wat over Afrika ging.

    Geliked door 2 people

  3. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen in dit project en ga het zeker volgen!

    Geliked door 1 persoon

  4. Wat een leuk project!! Veel leesplezier alvast! Ik ben benieuwd naar je blogposts straks 😁

    Mijn favorieten:
    Kitchen – banana yoshimoto (2 korte verhalen een jonge vrouwen als hoofdpersonen)
    Why i’m no longer talking to white people about race – reni eddo-lodge (non-fictie, heel veel van geleeed en heel interessant

    Geliked door 1 persoon

    • Dat zijn originele titels, dankjewel!

      Geliked door 1 persoon

      • Ik bedenk me nu pas dat die boeken niet in de 20e eeuw, maar 21e eeuw zijn geschreven hahaha oeps.

        Maar ik kwam eigenlijk terug naar deze blogpost om je een boek aan te raden die je misschien leuk vindt voor dit project. Ik ben er nu zelf in bezig en moest aan jou denken. All about love van Bell Hooks. Dit boek is in 2000 geschreven dus past net binnen het project haha. Het gaat over hoe we allemaal beter kunnen leren liefhebben. Ze beperkt zich niet tot romantische liefde maar gaat alle vormen van liefde langs. Ik vind het in ieder geval heel erg interessant en leerzaam :)

        Like

        • Kitchen is uit 1993, dus die kan wel ;-) Hoe kom je bij dit soort bijzondere boeken? Ga je er nog over bloggen?

          Like

          • Oja 🤦🏻‍♀️ Blame it on de vakantiemood!

            Ja ik ga er zeker over bloggen wanneer ik m uit heb!! Ik vind mn boeken meestal door aanraders (kitchen van een vriendin en boek over racisme via Alice Aedy. Ik weet niet of je haar kent maar ze is een fotografe/filmmaker en houdt zich veel bezig met feminisme, vluchtelingen en klimaatverandering. Zij raadt soms boeken aan via haar insta en haar smaak vertrouw ik heel erg!)

            Maar het afgelopen jaar ben ik meer literatuurblogs gaan volgen via tumblr. Zij delen vaak quotes van boeken die ze lezen en als dat me aanspreekt zoek ik t boek op. Ik volg vooral deze twee blogs:
            violentwavesofemotion.tumblr.com
            Zij leest echt heel erg veel en als je haar tags gebruikt kan je zoeken op schrijver, onderwerp, taal etc. Ze leest fictie, non fictie, poëzie, dagboeken, brieven dus echt van alles. Ze heeft heel erg haar eigen unieke boekensmaak en door haar heb ik echt een paar auteurs ontdekt die ik anders NOOIT zelf zou ontdekken (zoals Miguel Hernández)

            https://wirginia-voolf.tumblr.com/
            Haar blog is niet per se een literatuurblog, ze deelt ook veel andere dingen. Maar als je even scrolt of haar currently reading, booklr tags gebruikt filter je naar alle boekeposts. Ik heb door haar onder andere all about love ontdekt!

            Wat ik vooral leuk vind aan deze twee blogs is dat ze allebei van jonge vrouwen zijn. Ze lezen ook heel erg veel boeken geschreven door vrouwen en daardoor ontdek ik steeds meer vrouwelijke schrijvers die ik anders nooit zou ontdekken.

            Geliked door 1 persoon

  5. Hoi Barbara, ik heb op librarything tot 2015 een lijst bijgehouden van alle boeken die ik gelezen heb, en daarbij ook een label gemaakt met als titel vrouwen: https://www.librarything.com/catalog/erikscheffers&tag=Woman%2Bwriter. Daar kun je zien wat ik zoal van vrouwelijke schrijvers heb gelezen. Het is op het totale aantal bedroevend weinig, maar toch staan er ruim 260 titels op.
    Enige persoonlijke favorieten zijn:
    – Helene Hanff: 84 Charing Cross Road, over een briefwisseling tussen een Amerikaanse schrijfster en een antiquariaat in Londen.
    – Annie M.G. Schmidt: Pluk van de Petteflet
    – Frida Vogels: De harde kern: een lijvige roman van een vriendin van J.J. voskuil (van het Bureau).
    – Dervla Murphy: Full tilt: een reisverhaal over een fietstocht van Duinkerken naar Delhi.
    – Jung Chang: Wilde zwanen: Roman over drie generaties vrouwen in China.
    – Hella Haasse: Oeroeg.
    Al deze boeken vind ik de moeite waard, maar het boek van Hanff moet je in mijn ogen echt gelezen hebben en telt maar 100 bladzijden.
    Veel succes met je leesproject! Groetjes, Erik

    Geliked door 1 persoon

    • Ha Erik, ‘Wilde zwanen’ heb ik als tiener gelezen en daarna heb ik jarenlang gedroomd van een reis naar China. Die wens heb ik niet meer, maar ik vind het nog steeds een fascinerend land. Over Frida Vogels heb ik al een paar keer getwijfeld: is dat wel door te komen? Maar als jij het zegt moet ik het toch eens proberen… En dan is een dun boek als tegenhanger ook fijn :-)

      Like

      • Hoi Barbara, het boek van Frida Vogels is inderdaad een flinke kluif. Het is ook nogal bespiegelend, met name over haar eigen positie als vrouw van en als schrijfster. Ik ben ooit begonnen in haar dagboeken. Ik heb deel 1 gelezen, dat ik aardig vond. Een aantal jaren later heb ik de eerste 7 delen van het dagboek gekocht, Ik ben toen opnieuw begonnen in deel 1 en ben vrij snel gestopt omdat ik het gezeur vond. Ik heb alle delen weer teruggebracht naar Hindericxk en Winderickx. Ik zou zeggen, probeer een bladzijde of 50 van “De harde kern” en dat weet je wel of het wat voor je is. Groetjes, Erik

        Like

  6. Mij maakt het nieuwsgierig wat de reden is dat je voor dit thema hebt gekozen? Is daar nog een speciale aanleiding toe of meer toeval?

    En al eens iets van Etty Hilesum gelezen?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Etty_Hillesum
    Als twintiger was ik erg van haar dagboek onder de indruk. Nu durf ik het niet meer te lezen, bang dat het niet meer bij me past en ik wil mijn droombeeld er niet van verstoren.

    Geliked door 1 persoon

    • Het is niet meer dan wat ik hierboven schreef: op mijn oorspronkelijke lijst stonden vooral mannen en daarom wil ik de twintigste eeuw nu eens vanuit een vrouwelijk perspectief belezen.

      Er staat me vaag iets bij dat ik ooit al eens iets van Etty Hillesum heb gelezen en dat ik het na een paar bladzijden weer terug naar de bieb heb gebracht. Volgend jaar ga ik naar een theatervoorstelling over haar, dus dan zal ik het nog eens proberen.

      Like

  7. Vasalis heeft mijn favoriete gedicht uit de Nederlandse Literatuur geschreven, ‘De Idioot in het bad’. Verder Connie Palmen (van haar heb ik ‘de vriendschap’ destijds voor mijn lijst gelezen) en Yvonne Keuls (ik heb het stuk ‘Jan Rap en z’n Maat’ ooit gespeeld en daardoor in aanraking gekomen met haar werk). En mocht je van fantasy houden: de eerste delen van Harry Potter zijn ook van voor 2000 ;-)

    Like

  8. Hoi je hebt al heel veel tips gekregen zie ik! Maar deze staan er nog niet bij:
    Karen Joy Fowler: We are all completely besides ourselves
    Tove Jansson: Zomerboek
    Christa Wolf: Kassandra
    En Helene Nolthenius, Hermine de Graaf en Lieve Joris
    Ik ben benieuwd waar je mee begint.

    Geliked door 1 persoon

  9. Wat verzin je toch altijd mooie projecten Lalage! Ik ga je zeker volgen op deze reis :-)
    Bij mij komen de namen van Yvonne Keuls, Kristien Hemmerechts en Joke van Leeuwen in mij op.

    Geliked door 1 persoon

  10. Doris Lessing: De barmhartige terroriste en Het zingende gras
    Elizabeth Taylor: Angel en Hotel Claremont
    Penelope Fitzgerald: De boekhandel
    Shirley Jackson: De geesten van Hill House en We hebben altijd in het kasteel gewoond.
    Ruth Rendell: Terugzien in duisternis.

    Als je van detectives houdt, heb je misschien ook iets aan P.D. James en Donna Leon.

    Muriel Spark was een belangrijke schrijfster uit de twintigste eeuw. Heb daar nog zelf niets van gelezen. En zo kan ik nog wel schrijfsters uit mijn hoofd opzeggen. Wie ik wel gelezen heb, decennia geleden is Nawal El Saadawi.

    Verder denk ik nog aan Lieve Joris

    Geliked door 1 persoon

  11. […] roman lezen, maar je kunt ook kiezen voor een boek dat toen geschreven is. Voor mijn leesproject Vrouwen in de 20ste eeuw las ik Het spiegeltje, in 1917 geschreven door Ina Boudier-Bakker. De hoofdpersoon Marianne Roske […]

    Like

  12. Van Ida Boudier Bakker las ik Finale, paste wel bij mijn melancholische aard. Dan kan ik je nog aanraden Een coquette vrouw van Carry van Bruggen (1915). Ook een historisch boek omdat het het knellende leven van een voor haar tijd moderne vrouw in die periode intens beschrijft. Dan een Zweedse schrijfster: Marianne Fredriksson met Anna Hannah en Johanna (1994) waarin 3 generaties aan bod komen. En tot slot Madelon Székely-Lulofs – Rubber, roman uit Deli (1931). Puttend uit haar eigen ervaringen vertelt Madelon Székely-Lulofs over het leven op een rubberonderneming op Oost Sumatra in de periode 1920-1929. Zie eventueel mijn recensie: https://mijnboekenkast.blogspot.com/2009/02/madelon-szekely-lulofs-rubber-roman-uit.html
    De meeste van deze boeken las ik lang geleden. Er zijn er nog meer te noemen, maar dat ik me deze nog zo goed herinner heeft me doen besluiten ze voor je op te schrijven. Veel plezier met dit project. Lijkt me geweldig!

    Like

    • Carry van Bruggen staat ook op mijn lijstje!
      Rubber heb ik als tiener gelezen op aanraden van mijn vader. En ‘Anna, Hanna en Johanna’ is voor mij ook alweer een tijd geleden. Maar anders dan jij weet ik er weinig meer van, dus ze kunnen op de herleeslijst :-) (al moet ik toegeven dat ik erg weinig boeken herlees, omdat er nog zoveel nieuwe boeken liggen te wachten…)

      Like

  13. Maria Dermout, indische schrijfster van na de oorlog; echt heel mooi “Nog pas gisteren’ bijv. en zijn veel mooie indische schrijvers/ schrijfsters; en Cyntia mc Leod, Hoe duur was de zuiker, over Suriname

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.