Lalagè leest binnenkort… (poll 20)

In deze poll staan weer vier boeken van mijn lange boekenlijst. De kans dat ik er niet aan toe komt wordt groter met het groeien van de lijst. Daarmee wordt ook de verrassing voor mij groter, want wat komt er naar boven als ik willekeurige titels selecteer? Deze vier heb ik ooit genoteerd en ze lijken me nog steeds interessant, al staan ze niet bovenaan het lijstje van boeken die ik binnenkort wil lezen. Eentje komt daar straks wel op, namelijk die met de meeste stemmen. Dus help mij kiezen en breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel. Alvast bedankt!

De dochter van de zeemeermin – Lydia Rood (2017)

Edam, 1403. Tijdens een zware storm drijven woeste golven een vrouw het Purmermeer in. Groen van het zeewier wordt ze eruit gevist. In de jaren die volgen wordt de ‘Watervrouw van Edam’ een bezienswaardigheid. Goede zielen leren haar spinnen en bidden als een christenvrouw, maar de mensentaal leert ze nooit. Dan duikt er opeens een meisje uit Schotland op dat beweert haar dochter te zijn.

 

 

Hemel en helJón Kalman Stefánsson (2010, vertaald uit het IJslands)

Op een dag gaan twee vrienden, Bárdur en ‘de jongen’, de zee op om te vissen. Ze worden overvallen door een storm en Bárdur raakt onderkoeld. De jongen probeert zijn vriend nog te redden, maar moet uiteindelijk machteloos toezien hoe hij sterft. Een boek heeft tot de dood van Bárdur geleid: hij was zo onder de indruk van Paradise Lost van Milton dat hij vlak voor het vissen op zee nog even naar zijn hut was teruggelopen om een paar mooie regels te lezen. Die wilde hij in de boot aan zijn vriend citeren, maar daardoor vergat hij zijn warme jas mee te nemen. Na de dood van Bárdur gaat de jongen op reis om het boek terug te brengen naar de man die het uitleende.

Zuivering – Sofi Oksanen (2009, vertaald uit het Fins)

Op een dag vindt de oude Aliide Truu een uitgeputte jonge vrouw voor haar huis in Estland. Ze heet Zara en hoewel Aliide haar niet vertrouwt, laat ze haar binnen en verzorgt haar. Zara durft Aliide niet te vertellen dat ze de kleindochter van Aliides’ zus Ingel is, die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Vladivostok werd gedeporteerd. In de oorlogsjaren was de jonge Aliide heimelijk verliefd op Hans, de echtgenoot van Ingel. Toen de Sovjet-Unie Estland bezette, moest de nationalistische Hans onderduiken en Ingel en haar dochter werden gedeporteerd naar Siberië. Aliide deed niets om haar zus te helpen. Ze bleef in het geheim voor haar geliefde Hans zorgen in de hoop samen op een dag naar Tallinn te kunnen vluchten. Als de jonge Zara het huis van Aliide opzoekt neemt het verhaal een nieuwe gruwelijke wending. De roman is gebaseerd op een ware gebeurtenis.

Een hemel zonder schroeven – Marieke van Meijeren (2017)

Door een misverstand belandt Maria in een psychiatrische kliniek. Ze moet in de rij staan voor haar pillen, meedoen met kleien en in de huiskamer eten met onbekenden; haar pasgeboren baby mag ze niet zien. Als het beloofde psychiatrisch onderzoek uitblijft en ze niet naar huis mag, wil Maria het liefst dood. Overdag telt ze auto’s en denkbeeldige vogeltjes. ’s Nachts, als tellen niet meer helpt, hoort ze helikopters en geweervuur.

Een hemel zonder schroeven is een roman over het verlangen naar thuiskomen. Te mogen zijn op de plek waar je hoort, waar niemand je meer gevangen kan houden, en waar je jezelf ook niet meer gevangen neemt. Een roman over ruimte en vrijheid, over ontsnappen aan het leven en over dromen van een plek waar je nooit meer bang hoeft te zijn.

9 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 20)

 1. Deze keer is het wel een hele bijzondere selectie, wat een moeilijke keuze. Ik heb de hemel zonder schroeven gelezen, maar de anderen in deze lijst lijken mij nog interessanter. Geen idee of de boeken van de Scandinavische schrijvers door te komen zijn, maar de intrigeren mij het meest.

  Geliked door 1 persoon

 2. Jemig, deze lijken mij alle vier mooi, ik koos uiteindelijk voor De dochter van de zeemeermin!

  Geliked door 1 persoon

 3. Kan niet anders dan dat ik me aansluit bij bovenstaande opmerkingen. Ik heb een beetje random gekozen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het is moeilijk kiezen deze keer. Ik koos uiteindelijk voor zuivering.

  Geliked door 1 persoon

 5. Stien den Braber

  Mooie lijst! Ik heb voor Lydia Rood gekozen omdat ik daar wel nieuwsgierig naar ben. Hemel en Hel heb ik gelezen, was een mooi, bijzonder boek.

  Geliked door 1 persoon

 6. Il leende een verhalenbundel van Lydia Rood. Die viel mij zo tegen dat ik niet alle verhalen las. De hemel zonder schroeven lijkt mij het mooist.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb Zuivering gelezen. Prima boek, maar ik was niet bijster enthousiast. Van de overige drie ben ik het meest benieuwd naar De hemel zonder schroeven.

  Geliked door 1 persoon

 8. José Muylaert

  Ik heb gestemd op “Een hemel zonder schroeven”, maar misschien vooral omdat het me zelf een heel mooi of interessant boek lijkt. Overigens heb ik “Zuivering” zelf eens gelezen en vond het zeker de moeite waard.

  Geliked door 1 persoon

 9. Hmm moeilijke keuze deze keer inderdaad. Ik heb eerst eens gekeken of een van de vier op mijn eigen noglezen-lijst stond maar dat was niet zo. Van Lydia Rood heb ik vaker iets gelezen, dus die viel af. Ik vind de titel Hemel zonder schroeven prachtig, maar dat verhaal spreekt me minder aan. En dan blijven er nog twee over. Uiteindelijk heb ik gekozen voor wat ik zelf mee zou nemen uit de bieb en dat is Zuivering. Maar ben ook heel benieuwd naar Hemel en Hel.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.