Lalagè leest binnenkort een mystiek boek (poll 18)

Bij het uitzoeken van de boeken voor deze poll stuitte ik toevallig op een paar boeken met een mystiek tintje: geesten, religie en wijze spreuken komen voorbij. Welke van deze bijzondere verhalen zal ik gaan lezen? Breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel.

The mists of Avalon – Marion Zimmer Bradley (1982) 

Morgaine, de halfzuster van Koning Arthur, blijkt het derde gezicht te hebben en wordt daarom meegenomen naar Avalon om tot Keltisch priesteres te worden opgeleid. Jaren later heeft zij een nachtelijke ontmoeting met een haar onbekende minnaar, die later haar halfbroer blijkt te zijn en evenmin op de hoogte was van haar identiteit. Zowel Morgaine als de zoon die uit deze ontmoeting wordt geboren, hebben een groot aandeel in gebeurtenissen die leiden tot de dood van Arthur en het einde van zijn rijk.

Het huis van de zeven zusters – Elle Eggels (1998)

Dit boek speelt zich af in het Limburg van de jaren veertig en vijftig. Achter een bakkerij in een dorp groeit het meisje Emma op, temidden van zeven verweesde zusters van wie er één haar moeder is. Haar vader, de getalenteerde acteur/musicus Sebastian, heeft ze nooit gekend, maar als ze een jaar of twaalf is, wordt zijn lijk thuisbezorgd. Vervolgens gaat zij op zoek naar verhalen die haar een beeld kunnen geven van de excentrieke flierefluiter die haar heeft verwekt. Alle zusters, stuk voor stuk interessante, zelfstandige vrouwen, blijken verliefd te zijn geweest op Sebastian. Mannen die na hem in het bakkershuis naar de hand van één van hen kwamen dingen, konden geen van allen aan hem tippen. Emma, de vertelster, laat de geschiedenissen van haar moeder en tantes de revue passeren. Allemaal zijn ze ooit verloofd of getrouwd geweest, maar uiteindelijk keerden ze terug naar het bakkershuis waar de oudste zuster, Emma’s moeder Martha, met straffe hand de zaak en het huishouden runt. Naarmate de zusters ouder worden gaan ze stuk voor stuk op zoek naar een eigen liefde om vroeg of laat teleurgesteld naar de bakkerij terug te keren.

Saigoku: pelgrimage naar de 33 tempels bij Kyoto – Cees Nooteboom (2013)

Fotografe Simone Sassen en auteur Cees Nooteboom hebben zich tweemaal gewaagd aan de pelgrimstocht naar het prachtige Saigoku, in het westen van Japan. Saigoku wordt ook ‘het bedevaartsoord van de 33 tempels’ genoemd en Sassen fotografeerde deze tempels in de verschillende seizoenen. Op die manier wist zij poëtische beelden van sneeuw, kersenbloesems en herfstbladeren vast te leggen. Het koppel reisde per bus, per trein en te voet. Ze stapten kilometers ver en soms wel 888 trappen naar omhoog.

Sommige van de tempels die ze ontdekten dateren van de Heianperiode, waardoor Nooteboom ze linkt aan de klassieke Japanse tekst Het verhaal van prins Genji van Murasaki Shikibu. Dit verhaal werd geschreven rond het jaar 1000 en wordt gezien als de eerste echte roman in de wereldgeschiedenis. De wisselwerking tussen beeld en tekst resulteert in een unieke publicatie. Japan wordt hier op zijn mooist geportretteerd.

Liefde kent veertig regels – Elif Şafak (2011, vertaald uit het Engels)

Ella Rubenstein is veertig jaar oud en niet gelukkig getrouwd, als ze een baan als proeflezer aanneemt voor een literair agentschap. Opeens staat haar leven op z’n kop. Haar eerste opdracht is het lezen van een manuscript over de oude, beroemde en mystieke soefi Rumi, gepassioneerd dichter en advocaat van de liefde. Langzaamaan realiseert ze zich dat dit dertiende-eeuwse levensverhaal haar eigen verhaal weerspiegelt. Ze stelt zich open voor nieuwe mogelijkheden en omarmt zo de tijdloze boodschap van deze spirituele dichter.

15 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort een mystiek boek (poll 18)

 1. Saigoku van Cees Nooteboom natuurlijk. Dubbel genieten, tekst en foto’s van Japan op zijn mooist. Een hele goede tip, ik denk dat ik hem zelf ook maar eens opvraag bij de bieb.

  Geliked door 1 persoon

 2. Saigoku of Mists of Avalon !

  Geliked door 1 persoon

 3. Stien den Braber

  De boeken van de Avalon-serie van Marion Bradley heb ik verslonden. Je komt eigenlijk in een sprookjeswereld met een mystiek en een historisch tintje. Cees Nooteboom over de Japanse tempels is van een andere orde, dat wil ik ook wel graag eens lezen. Ik stem toch voor Avalon.
  Veel leesplezier!

  Like

 4. Persoonlijk houd ik niet zo van mystieke boeken maar ik heb toch gestemd op het boek dat mij het meeste aanspreekt.

  Like

 5. Fictie over mystiek spreekt mij persoonlijk niet zo aan. Daarom zou ik kiezen (heb ik ook gedaan) voor Het huis van de zeven zusters. Dat lijkt me nog het meest realistisch. Vandaar. Maar laat je door mijn voorkeuren niet weerhouden om iets anders te lezen.

  Like

  • Dank voor je stem, Hans, ondanks dat dit thema niks voor jou is. Smaken verschillen natuurlijk. Door dit soort polls probeer ik te peilen wat mijn lezers graag zouden zien op deze blog. En het is een leuke manier om mijn keuzestress te beperken ;) Andere boekentips zijn natuurlijk ook altijd welkom.

   Like

   • Graag gedaan, Barbara. Zo kunnen we elkaar stimuleren en attenderen op mooie boeken. Het boek dat ik voor jou uitkoos, heb ik inmiddels ook aan mijn eigen verlanglijst toegevoegd. Volgnummer 91, pfff!
    If I only had time ….

    Geliked door 1 persoon

 6. Ik heb Mists of Avalon gelezen en ben benieuwd naar jouw mening. Ik was zeer onder de indruk van de sterke vrouwen die in het boek voorkomen.

  O en die duizend pagina’s? Daar vlieg je doorheen…

  Like

 7. Ik heb stiekem al twee keer op The Mists of Avalon gestemd. Ik heb het zelf gelezen en vond het een prachtig boek

  Like

 8. Ik heb op Shafak gestemd, omdat dat iets is wat ik zelf niet snel zou lezen en ik heel nieuwsgierig ben of mijn vooroordelen omtrent zweverigheid dan ontkracht worden…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.