Halleluja – Annelies Verbeke

Mijn lievelingsverhalen beginnen realistisch, waarna er langzaam iets absurds binnensluipt, zonder dat ik het door heb. Zo doet de verteller me geloven dat het waar is, totdat het verhaal uit is en ik denk: wacht even, kan dit echt? Belcampo beheerst die kunst, maar ook Annelies Verbeke kan het. Eerder las ik haar boek Vissen redden en dat sprak me niet zo aan, maar in Halleluja blinkt ze uit met vijftien korte verhalen.

Het begint met een huilbaby, die weet wat zijn ouders in de toekomst te wachten staat. Maar ze weet ook dat dit weten binnenkort ophoudt. Prachtig om te lezen wat er in het hoofdje van zo’n kleintje zou kunnen omgaan. De kindertijd wordt overgeslagen, maar daarna wordt het leven doorlopen: een twintiger komt net uit de gevangenis, dertigers gaan vreemd en zo verder tot aan een verhaal waarin de hoofdpersoon met pensioen gaat en tot slot een oud vrouwtje dat terugkijkt op haar leven. De rode draad is dat er steeds sprake is van een nieuw begin. Dat maakt het spannend, want voor de hoofdpersoon is de situatie ook nieuw. Annelies Verbeke beschrijft alles zeer levendig en mooi:

Hij keek naar de lucht boven de daken, wolken als onleesbare zinnen, wind langs lichtgroene bladeren, het trillen van witte geraniums onder horzelpoten, reflecties van autobanden en sportschoenen in plassen, een meeuw, groot, dichtbij, pikkend naar een plastic armband, oranje en blauw. Het was allemaal lang geleden, een explosie van kleur en licht onder de steeds feller schijnende zon, die niet met hem deed wat hij had gehoopt.

Sommige verhalen zijn te absurd om me in te leven, bijvoorbeeld bij de auteur die in een beer verandert. Bij andere word ik helemaal ingepakt, zoals bij de vrouw die wakker wordt in een vreemd huis met een vreemd kind dat haar ‘mama’ noemt. Dat zou het perfecte eerste hoofdstuk zijn van een spannende roman. Ook het verhaal met de zorgrobot vind ik briljant. Na zo’n goed verhaal lust ik er nog wel eentje en dan lees ik er zo drie achter elkaar. De toppers overheersen en daarom is dit boek een echte aanrader.

Lees ook wat Marcia (boekvinder) over dit boek schreef. Met dank aan uitgeverij De Geus voor het ter beschikking stellen van dit boek voor leden van de lezersjury van de ECI Literatuurprijs.

15 gedachtes over “Halleluja – Annelies Verbeke

  1. Intrigerend! Nog nooit las ik er een van haar, maar er stonden er al wel op mijn lijstje. Deze eerst dan maar?

    Like

  2. Dat klinkt inderdaad heel intrigerend. Ik had nog niet van Annelies Verbeke gehoord dus dank voor de tip.

    Geliked door 1 persoon

  3. Leuk om te lezen dat je al het perfecte eerste hoofdstuk hebt van een spannende roman. Wanneer schrijf je de rest? Ik zal je boek zeker kopen! ,>)

    Like

  4. Jouw omschrijving doet me een beetje denken aan de kortverhalen van Hella S. Haasse. Ik denk dat ik deze ook op mijn lijstje zet.

    Like

    • Oh dat is interessant. Is het een algemene indruk of denk je aan specifieke eigenschappen van de verhalen? Ik heb al wel eens verhalen van Hella Haasse gelezen in ‘Het tuinhuis’, maar dat viel me een beetje tegen en daarom heb ik er niet over geblogd (dat gebeurt niet vaak).

      Like

  5. Wil ik zeker onthouden. Een auteur die ook op m’n TBR lijstje staat. Nu ik weet dat specifiek dit boek een aanrader is, ga ik er misschien wel eens naar op zoek. Doch eerst uitlezen waarmee ik begonnen was ;-)

    Geliked door 1 persoon

  6. Om eerlijk te zijn lees ik bijna nooit korte verhalen. Ik heb altijd het gevoel dat het zo abrupt stopt. Tenminste bij de verhalen die ik ooit heb gelezen…. Maar jij maakt mij wel nieuwsgierig naar Annelies Verbeke.

    Like

  7. Het verhaal van de auteur die een beer wordt, was één van mijn favorieten, samen met ‘huilbaby’ en ‘emiritus’. Daarentegen het verhaal over de vreemdgaande dertigers vond ik het minste. Eigenlijk lees ik niet graag korte verhalen, maar deze bundel heb ik toch met veel plezier gelezen!

    Like

  8. […] verschillen, maar ook dat we zes goede boeken voorgeschoteld hadden gekregen. Mijn favoriet was Halleluja van Annelies Verbeke. Wat zou het leuk zijn als deze verhalenbundel de prijs zou […]

    Like

  9. […] ik dit jaar was uitgekozen voor de lezersjury van de ECI Literatuurprijs. Helaas won mijn favoriet Halleluja niet, maar het was een heel leuke […]

    Like

  10. […] Bezige Bij)    Margot Vanderstraeten – Mazzel tov (Atlas Contact) Annelies Verbeke – Halleluja (De Geus) Dimitri Verhulst – Spoo pee doo (Atlas […]

    Like

  11. […] al die verschillende schrijvers en er zijn een paar verhalen waar ik me wel in verlies, zoals van Annelies Verbeke en Etgar Keret. Maar dat is ook weer niet helemaal de bedoeling, want ik ging nu juist opletten […]

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.