Hoe sorteer jij je boeken? #50books

Afgelopen weekend hield ik een ‘stille zondag’: 24 uur lang zonder internet, vanaf zaterdagavond tot zondagavond. Ik vind het heerlijk om zo te tijd te nemen om lekker te lezen. Ik kan niet de hele dag stil zitten, dus wissel ik af met opruimen. Eén van mijn favoriete bezigheden is dan het verplaatsen van boeken… De vraag van Martha komt precies op het juiste moment:

Hoe sorteer jij je boeken?

De aanleiding om de boeken massaal uit de kast te halen is dat ik boeken weg wil doen. Er komen namelijk regelmatig boeken bij in ons huis en dan moeten er ook weer boeken weg. Anders staan ze maar stof te vangen in de kast, terwijl een ander er ook plezier van kan hebben. Dus gaan ze in de verkoop of in een openbare boekenkast of een enkele keer in de prullenbak. Verder is het ook leuk om de boeken op een andere manier neer te zetten. Dat doe ik vooral op thema, wat logisch is bij non-fictie. Ik lees meer fictie, maar romans doe ik ook sneller weer weg. En mijn echtgenoot leest vooral non-fictie. Daardoor vallen de meeste boeken onder dat genre en daarbinnen kan je makkelijk thema’s herkennen: voeding, informatica, psychologie en spiritualiteit.

Ik heb een aparte plek voor boeken die ik nog wil lezen, die ziet er zo uit:

Dat het niet heel erg opschiet kan je zien door te kijken hoe het er bijna een jaar geleden uitzag. Ik heb sindsdien vijf boeken van deze plank gelezen en er zijn er ook weer een paar bij gekomen. Nouja, zo heb ik in elk geval altijd wat te lezen. Wat je ook kunt zien is dat de volgorde van de boeken is veranderd. Ik moet iets opbiechten: ik vind het zo leuk om de boeken op kleur te sorteren. Misschien vind je dat heel fout en doet het geen recht aan de inhoud die natuurlijk belangrijker is, maar als dat zo is, waarom heb je dan nog een boekenkast om mee te pronken? Dan kan je net zo goed alleen e-books lezen. Heb je ook geen stoffige boekenkasten meer. Dus ik zet ze deels op kleur en mijn leeshoekje ziet er nu zo uit:

Dit is het uitzicht als ik vanaf mijn leesstoel naar links kijk. Op de stapel liggen de boeken die ik binnenkort ga lezen (misschien) en waar ik in bezig ben. Op het tafeltje ligt één van mijn twee e-readers. Martha vraagt ook naar hoe ik boeken online sorteer, bijvoorbeeld op Goodreads. Daar sorteer ik niet zoveel, want ik leg alles liever vast in Excel. Hoe dat eruitziet kan je hier zien. Maar een fysieke boekenkast blijft fijn om naar te kijken en daarom blijf ik ook met papieren boeken slepen, zodat ik mijn favoriete boeken af en toe in handen heb en terugdenk aan die mooie leeservaringen.

15 gedachtes over “Hoe sorteer jij je boeken? #50books

  1. Ik sorteer ze op grootte, serie en onderwerp :)

    Like

    • Grootte is inderdaad ook van belang, omdat de planken van mijn boekenkasten niet allemaal even ver van elkaar zitten. En series blijven inderdaad altijd bij elkaar, maar daar heb ik er niet zoveel van ;)

      Like

  2. Ik heb mijn boeken al een paar keer gesorteerd op auteur maar dat blijft meestal niet lang zo staan. Een boek dat ik gelezen heb breng ik naar de kringloopwinkel of andere tweedehandswinkels en dan komt daar een ander boek in de plaats maar dan staat het natuurlijk niet meer op volgorde.

    Like

  3. Eerlijk gezegd sorteer ik de boeken niet, ze staan door elkaar.
    Ik heb hooguit een klein plankje voor mijn kookboeken waar dus alleen kookboeken staan en een grote plank waar ongelezen boeken op volgorde van dat ik ze heb gekocht of gekregen staan. Als ik een boek uit heb beslis ik of die mag blijven en welk boek dan weg moet. Boeken die weg mogen gaan naar een vriendin die ze dan of eerst zelf leest of gelijk naar de bibliotheek op haar werk brengt.

    Like

  4. Ik sorteer ook op kleur, zo leuk om naar te kijken!

    Geliked door 1 persoon

  5. Stien den Braber

    Wat grappig om te lezen hoe iedereen haar boeken sorteert. Ik ben begonnen met auteurs op alfabet. Maar al snel werden het er teveel en de boeken worden ook steeds dikker, lijkt het wel. Dus nu heb ik naast de boekenkast op alfabet een paar stapels op de grond met dikke boeken. Daarnaast heb ik een kastje met tuinboeken, kunst en “overig”. Poëzie zwerft wat rond, er liggen bundels op de slaapkamer en naast de bank. De kookboeken staan in de keuken. Van tijd tot tijd vind ik het nodig om weer eens wat weg te doen en dan breng ik ze naar de boekspot op Utrecht CS. En soms krijg ik dan spijt. Ik heb zelfs wel eens boek opnieuw gekocht omdat ik het toch wilde hebben.
    Sorteren op kleur vind ik grappig, ik zou het niet bedenken. Ik zag pas een foto van een boekenkast die voor het effect met de boeken met de ruggen naar achter had; voor een mooie effect van al die witnuances. Leek mij iemand die niet leest.

    Like

    • De ruggen naar achteren vind ik dan weer helemaal niks, dat zou ik nooit doen… het lijkt me inderdaad meer iets voor stylisten dan lezers ;)
      Wat is dat toch met die dikke boeken? Dat lijkt wel hip te zijn. Of hebben de schrijvers en redacteurs meer moeite gekregen met schrappen? Ik heb liever een boek van 300 dan van 700 bladzijden.

      Like

  6. […] De stad van de alchemist – Natalie Koch (derde deel van een trilogie, speciaal bewaard voor de vakantie) […]

    Like

  7. Ik vind jouw boekenkast op kleur er heel mooi uitzien! Zelf houd ik mijn gelezen boeken het liefst, ik kan zo moeilijk afstand doen. Stom is dat eigenlijk als je er een ander plezier mee kan doen. Wellicht wordt het eens tijd om ook op te gaan ruimen.

    Geliked door 1 persoon

  8. Leuk stukje // Keep it up!
    De meeste boeken die ik lees leen ik van de bibliotheek dus die gaan als ze uit zijn weer terug naar de plank waar ze horen.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.