De bibliotheek van Bergen, Noorwegen

Vorige week kwamen wij terug van een mooie, zonnige vakantie in Noorwegen. In Oslo heb ik de bibliotheek gemist, want ik had geen zin er speciaal voor om te reizen. De tweede plaats waar we verbleven was zo klein dat er niets was behalve een station en een supermarkt (en een heleboel mooie natuur). Maar in Bergen, aan de westkust van Noorwegen, is alles op loopafstand en er is een mooie bibliotheek. Bergen heeft de meeste neerslag van alle steden op aarde, dus er wordt vast ook veel gelezen.

Wie Noors wil leren, kan hier terecht voor leerboeken. De bibliotheek organiseert ook een praatcafé om het spreken te oefenen.

Maar er zijn ook boeken in allerlei andere talen, zoals je hier ziet: Italiaans, Chinees, Litouws en Koerdisch. Dit heb ik nog in geen enkele andere bieb aangetroffen.

En naast de Noorse boeken is er ook een flinke afdeling Engels.

Noren zijn trots op hun land en in deze bibliotheek kan je lezen over de geschiedenis, maar ook vakantie-ideeën opdoen.

Vanaf de balustrade op de tweede verdieping kan je mooi om je heen kijken.

Uit Bergen komen veel muzikanten. Op de muziekafdeling kan je terecht voor bladmuziek, cd’s en lp’s en je kunt er zelfs muziekinstrumenten lenen! De termijn daarvoor is vier weken.

Het café zat bijna helemaal vol, maar hier vond ik een paar lege stoelen om jullie een indruk te geven van hoe gezellig het hier is (ik probeer geen mensen herkenbaar op de foto te zetten).

Op de kinderafdeling kan je lekker klauteren om dan onderuit te hangen met een boek.

Tot slot nog een foto van veraf, om de omgeving te laten zien. Die vijver is echt enorm! Het gebouw rechts is van het kunstmuseum. De berg links hebben we beklommen, met als beloning een prachtig uitzicht. Deze veelzijdige stad is ons goed bevallen.

9 gedachtes over “De bibliotheek van Bergen, Noorwegen

  1. En hebben je lessen Noors nog geholpen? Kon je je weg een beetje vinden in de Noorse taal?
    Erg leuk ook dat je bibliotheek binnen bent gegaan. En wat een heerlijke klimklauterleesstoelen!

    Like

    • Lezen is makkelijker dan verstaan. Ik herkende veel woorden in winkels en op straat en dat was erg leuk en handig. Maar in Bergen hebben ze een totaal ander dialect dan in Oslo en ik moest zelfs heel goed luisteren om te kunnen concluderen dat het Noors was! Dus daar kon ik echt geen touw aan vastknopen ;)

      Like

  2. Dat ziet er een mooie en leuke bibliotheek uit. Leuk dat je daar geweest bent.

    Geliked door 1 persoon

  3. Mooie foto’s! Ik heb de afgelopen week in Kopenhagen en Malmö de bibliotheek bezocht. Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die dat doet op vakantie :D

    Like

  4. Ziet er heel mooi en gezellig uit!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.