Winter in Gloster Huis – Vonne van der Meer

Krantenkoppen in de nabije toekomst: prinses Amalia wordt betrapt in innige omhelzing met een jongeman en de wet ‘Klaar met leven’ is aangenomen. Wie wil mag euthanasie laten plegen, ook als er geen sprake is van ondraaglijk lijden. Rond dezelfde tijd krijgen de broers Richard en Arthur een onverwacht grote erfenis na de dood van hun vader. De broers kunnen het prima met elkaar vinden, ook al verschillen ze zowel qua uiterlijk als qua karakter en opvattingen: de één lang en mager, de ander klein en gezet.

Richard weet al snel wat hij met het geld wil doen. Hij bouwt het Vaarwelhotel, waar mensen in een luxe, onpersoonlijke omgeving kunnen sterven. Arthur moet nog wennen aan zijn nieuwe leven, maar geïnspireerd door zijn broer besluit hij om ook een mooi huis met veel kamers te laten bouwen. Beide gebouwen komen aan twee zijden van een groot meer in een natuurgebied te liggen. Arthur is er namelijk van overtuigd dat onder de gasten van zijn broer ook twijfelaars zijn. Veel ouderen zien het leven niet meer zitten omdat ze zo eenzaam zijn en zich een last voelen voor hun omgeving, maar ze kunnen nog erg genieten van lekker eten of een praatje maken. Voor die mensen is Gloster Huis bedoeld. Maar hoe krijgt hij mensen zover bij hem te komen?

Vonne van der Meer kan heerlijk schrijven. In Winter in Gloster Huis laat ze personages uit eerdere boeken terugkomen, zoals Nettie die ik herkende uit De vrouw met de sleutel. Zij werkt als voorlezer in Gloster Huis. De eerste twee gasten zijn meneer Azim en mevrouw Noor. Azim is vrijwillig naar het huis gekomen, nadat hij zijn dood al twee keer had uitgesteld. Noor dacht dat ze dood zou gaan, maar kwam met een bootje over het meer naar de overkant. Ze vraagt zich af of ze nu in het paradijs is beland. Het perspectief verspringt van de broers naar de ouderen en het is prachtig om te lezen wat er in hen om gaat. Het enige minpuntje vind ik dat Noor wel heel snel over haar lichamelijke gebreken heen stapt. Of zouden die er ineens niet meer zo toe doen als je met liefde omringd wordt?

winter-in-gloster-huis

Het knappe is dat de boeken van Vonne van der Meer heel vlot lezen, maar je ook aan het denken zetten over levensvragen. Winter in Gloster Huis heeft misschien een zwaar onderwerp, maar het is een lichtvoetig boek met mooie mensen. Toch stelt het ook belangrijke vragen: als euthanasie mogelijk is voor iedereen boven een bepaalde leeftijd, zal het je dan kwalijk genomen worden als je ‘gewoon’ doorleeft tot het je tijd is? En hoe kan je mensen het beste helpen om de winter van hun leven door te komen? Dit boek is snel uit, maar ik zal het vast niet gauw vergeten.

Lees ook wat Antoinette en Plien over dit boek schreven.

14 gedachtes over “Winter in Gloster Huis – Vonne van der Meer

 1. Introverted Blahs and Hurrahs

  Mee eens, is een boek dat je aan het nadenken zet.
  Plien

  Geliked door 1 persoon

 2. Dankjewel voor de mooie recensie over dit boek met een super actueel thema. Ik ga het zelf ook snel lezen!

  Geliked door 1 persoon

 3. Dit lijkt me een heel actueel boek. Ik had er nog nooit van gehoord, maar nu ben ik nieuwsgierig geworden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat leuk dat de schrijfster personages uit eerder werk laat terugkomen, die boeken wil ik dan eerst lezen voordat ik aan Winter in Glosterhuis’ begin. ‘De vrouw met de sleutel’ heb ik beluisterd, welke andere boeken zou ik dan nog moeten lezen?

  Geliked door 1 persoon

 5. Lijkt me een mooi boek. In Eilandgasten was ook een oude heer die dacht over zelfmoord omdat hij eigenlijk erg eenzaam was. Ik ben zijn naam vergeten, maar wellicht was die het.

  Geliked door 1 persoon

 6. Super actueel nu jouw leeservaring en de nieuwsberichten van afgelopen week, dan blijkt dat Vonne van der Meer haar verhaal helemaal nog niet zo ver in de toekomst hoeft te zetten… Dat zet zeker aan het denken. Leuk ook dat je mijn bericht gekoppeld hebt.

  Like

 7. Staat al op mijn lijstje sinds Antoinette het besprak. Nu maar eens vaart achter zetten.

  Geliked door 1 persoon

 8. Een auteur die ik ook nog eens wil ontdekken.

  Like

 9. […] levenseinde en eventuele uitbreiding van de euthanasiewetgeving. Als eerste zouden ze de roman Winter in Gloster Huis van Vonne van der Meer moeten lezen, omdat het zo’n mooie manier is om over dit thema na te […]

  Like

 10. Ik loop weer eens hopeloos achter met mijn Bloglovin’-lijst, dus lees dit nu pas. Het klinkt erg goed. Interessant onderwerp ook. Iets om goed over na te denken. Het gaat op mijn lijst. Dank je wel voor de tip!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.