Deze week stelt Hendrik-Jan ons de vraag of we aantekeningen maken tijdens het lezen van boeken. Voor ik begon met bloggen deed ik dat vrijwel nooit. Alleen als een zin mij bijzonder aansprak, schreef ik die ergens op. Ik kan me herinneren dat dat gebeurde bij het lezen van Het huis van de moskee van Kader Abdolah, een prachtig boek. Met het vooruitzicht op een blogartikel wordt het echter anders, want ik ben stiekem bang dat mijn geheugen me in de steek laat. Ik heb verschillende manieren om opvallende zaken te onthouden. Als eerste is er het opschrijfboekje, liefst niet te groot en in mijn lievelingskleur. Ik had eerst vrij dunne exemplaren, ook fijn voor onderweg, maar toen die vol waren kon ik alleen nog een dikkere vinden.
Hier zie je dat ik bij In de bovenkooi van Maarten Biesheuvel van elk verhaal een korte samenvatting heb opgeschreven.
Naast de inhoud van het verhaal schrijf ik weleens over hoe ik het boek op dat moment ervaar, hieronder zie je dat van Op een nacht van Anne Eekhout.
Verder kom ik weleens (spel)foutjes tegen in boeken. Die noteer ik met het bladzijdenummer erbij, om later aan de uitgever te kunnen doorgeven voor eventuele verbetering in de volgende druk. Dit doe ik alleen bij boeken die net zijn uitgekomen. Hieronder zie je mijn aantekeningen bij Schoppenvrouw van Mensje van Keulen en Gezellige verhalen van Marente de Moor. Bij dat laatste boek heb ik wel aantekeningen gemaakt van de verhalen, maar dat deed ik rechtstreeks in het blogartikel in wording. Dat gebeurt wel vaker: tijdens het lezen schrijf ik steeds een paar zinnen van de blogpost. Andere keren schrijf ik het in één keer, dat kan vlak nadat ik het uit heb of soms als ik het bijna uit heb.
Onderweg heb ik meestal geen opschrijfboekje bij me (wel mijn agenda voor als ik toch iets wil noteren). Ik heb vaak ezelsoren gemaakt, maar nu heb ik mijn leven gebeterd door meestal van deze handige stickertjes te gebruiken. Ik plak er vaak een paar achterin voor onderweg in de trein.
Nog makkelijker is het als ik een e-book lees, want daarop kan je ook markeringen en notities opslaan. Hier zie je dat bij het e-book De nieuwe achternaam van Elena Ferrante.
Bij het ene boek gebruik ik veel geheugensteuntjes, bij het andere bijna niet. Hendrik-Jan heeft het over Brussel van Basje Bender, waarin de hoofdpersoon een opschrijfboekje gebruikt. Maar bij dat boek heb ik alleen een paar ezelsoren (sorry boekaanbidders) en één aantekening gemaakt.
Helpt dit alles mij om betere blogartikelen te schrijven? Ik denk het niet. Vaak schrijf ik een blogpost terwijl ik helemaal niet naar de markeringen kijk. Mijn geheugen is in de praktijk niet zo beroerd. Bovendien is het bekend dat je dingen beter onthoudt als je ze opschrijft. Toch stel ik mezelf ermee gerust dat ik de belangrijkste ingevingen niet zal vergeten. Dus ik blijf fijn schrijven en markeren.
Ik maak bijna altijd aantekeningen. Als ik een papieren boek lees dan doe ik dat in een notitieboekje en als ik digitaal lees op mijn e-reader. Als ik een boek moet lezen voor mijn studie dan markeer ik passages in het boek en krabbel er als het nodig is ook wat bij.
LikeLike
Ik maak bijna nooit aantekeningen tijdens het lezen van een boek. Wel verzamel ik mooie quotes als leesupdates bij Goodreads! Zodra ik een boek uit heb, schrijf ik met kernwoorden en korte zinnen mijn mening op – dan heb ik iets waarop ik later mijn recensie kan baseren..
LikeLike
Ik maak soms aantekeningen. Als ik een boek gekregen heb van iemand en er dan later over wil praten met de gever. En verder schrijf ik zinnen op die me raken. Ik heb altijd een klein opschrijfboekje in mijn tas. .Dat is niet alleen voor het lezen,ook voor het noteren van ideeën of zinnen die me ineens invallen.
LikeLike
Schrijven of aantekeningen maken doe ik niet maar ik duid mooie zinnen of interessante dingen wel aan met post-its zodat ik die quotes later kan gebruiken in mijn blogpost.
LikeLike
Sinds ik blog maak ik ook altijd notities. Daarom heb ik het liefst boeken van mezelf, daar kan ik naar hartenlust in strepen en krassen. Op mijn e-reader kan ik ook mooie zinnen en/of stukken markeren. Boeken van een ander …..tsja….dan heb ik pen en papier nodig.
LikeGeliked door 1 persoon
Deze vraag heb ik ook nog op mijn lijstje staan. :) Sinds ik blog plak ik soms briefjes bij mooie zinnen (of ik markeer ze op de e-reader), daarvoor deed ik dat nooit en nu eigenlijk ook alleen als ik eraan denk. Andere aantekeningen maak ik eigenlijk niet, tenzij ik weet dat het even gaat duren voor ik een review schrijf, dan verzamel ik wat kernwoorden in mijn notitieboekje. Maar net als jij gebruik ik dat in de praktijk zelden bij het schrijven van een blogpost.
LikeGeliked door 1 persoon
Woooow, wat veel antwoorden hier. Allemaal potentiële deelnemers aan #50books, dit jaar verzorgd door Hendrik-Jan de Wit. Schroom niet en doe mee.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb altijd het voornemen om notities te maken, maar vaak vergeet ik het gewoon. Van mooie zinnen of uitdrukkingen maak ik een foto zodat ik deze makkelijk kan gebruiken voor de blogpost.
LikeGeliked door 1 persoon
[…] Lalagè geeft een inkijkje in haar notitieboekjes. Ze zegt wel dat ze notities maakt sinds ze aan het bloggen is over boeken. Eerder deed ze het alleen als haar echt iets aansprak. Nu […]
LikeLike
Mooi! Die stickertjes ga ik onthouden!
LikeLike