Op een nacht – Anne Eekhout

Op-een-nacht

De hoofdpersoon van Op een nacht zit opgesloten in een gebouw. Hij krijgt amper te eten en wordt regelmatig gemarteld. Hij heeft geen idee waarom hij daar zit en hij heeft geen herinneringen aan de tijd dat hij niet in deze cel zat. Maar ’s nachts, in zijn dromen, heeft hij een ander leven. Dan is hij James, getrouwd met Ana, vader van Penelope. James is ontzettend bang dat Penny iets zal overkomen. Hij ziet het helemaal voor zich in levendige visioenen. Uiteraard wil hij zijn dochter hiervoor behoeden, maar Ana vindt dat het veel te ver gaat. Ze stuurt James naar een psychiater, die probeert te achterhalen wat hij ’s nachts droomt.

Als jij weet van James, weet James dan ook van jou? Er gaat geen dag voorbij of je vraagt het je af. Als je bij James bent, als je hem bént, denk je niet aan jezelf in het gebouw. Dan besta je niet. Dus het zou logisch zijn te denken dat James van niets weet.

In het begin denk ik een soort surrealistisch verhaal te lezen, waar ik wel van houd. Maar na ongeveer veertig bladzijden zit de hoofdpersoon (is hij nou James of niet?) in de martelkamer bij ‘de Dokter’, die hem vertelt dat hij moet meewerken aan zijn verblijf in dit sanatorium. De gedachte komt bij me op dat James aan een psychiatrische aandoening lijdt, maar aan de andere kant kan ik dat niet geloven en ik begrijp er nog niets van. Zoals de hoofdpersoon probeert z’n omgeving te begrijpen door kleine brokjes informatie, probeer ik te begrijpen hoe de hoofdpersoon in elkaar steekt. Maar we weten allebei niet wat ‘echt’ is. Zo goed neemt Anne Eekhout me mee in de gedachten van James. Haar schrijfstijl is op zich al bijzonder. Net als bij haar eerste roman Dogma is het niet een boek dat je in één klap uitleest. Anne schrijft vrij compact en beklemmend, zodat ik het af en toe even weg moet leggen om te verwerken wat ik heb gelezen. Aan de andere kant wil ik nu wel weten hoe dit in elkaar zit.

De eerste helft van het boek is geschreven vanuit James. Daarna volgt het verhaal van Ana, dat begint op de dag dat hun dochter Penelope spoorloos verdwijnt. Wordt James’ grootste angst nu waarheid? Hij gaat op zoek en Ana blijft thuis wachten. Op dat moment begrijpt ze de angsten van James het beste.

Maar deze ochtend is ze zijn gelijke geworden. Dichter bij hem zal ze nooit komen. Deze dag, deze lange, verschrikkelijke, eenzame dag vol met duizend malende gedachten is de dag die James altijd leeft.

Het derde deel gaat over Penelope en ik wil er verder niets over verklappen, behalve het thema. Waar Dogma gaat over de ultieme vriendschap, staat in Op een nacht de liefde tussen een vader en een dochter centraal, waarbij verschrikkelijke gedachtes niet worden gemeden. Het is vreselijk en prachtig tegelijk. Anne Eekhout combineert een mooie schrijfstijl met spanning. Dat komt weinig voor. Dus lees haar boeken!

Tijdens haar tour langs boekhandels ontmoette ik Anne Eekhout, die me voorlas onder haar eigen dekbed. Ze vertelde dat niemand hetzelfde leest; iedereen mag zelf bedenken hoe het verhaal nu eigenlijk in elkaar steekt. Ik denk dat dit de kracht is van literatuur.

Anne Eekhout

10 gedachtes over “Op een nacht – Anne Eekhout

 1. Klinkt als een spannend boek! Vallen de puzzelstukjes dan uiteindelijk in elkaar? Want indien niet, zou ik een gefrustreerde lezer zijn ;-)

  Like

  • Ik kan me voorstellen dat je je dit afvraagt. Volgens mij heeft Anne een goede balans gevonden tussen zaken die opgehelderd worden en die je zelf mag invullen. Ik houd net als jij niet van open eindes, maar bij dit boek vond ik het niet erg dat niet alles wordt opgelost. Er zijn genoeg aanknopingspunten om voor jezelf te bedenken hoe het zit. Overigens lijkt dit boek me perfect voer voor leesclubs, juist omdat niet alles uitgelegd wordt.

   Like

 2. Ik wil dit boek nu ook lezen, je maakt me helemaal nieuwsgierig! :) Wat leuk trouwens dat de schrijfster vanonder een dekbed voorleest. Lekker anders dan anders :)

  Like

 3. […] het verhaal schrijf ik weleens over hoe ik het boek op dat moment ervaar, hieronder zie je dat van Op een nacht van Anne […]

  Like

 4. […] en ik vind het heerlijk als er een nieuw boek van hen uitkomt. Ik denk dan aan Hanna Bervoets, Anne Eekhout en Eva Kelder. Anderen hebben al een hele rij boeken op hun naam staan, zoals Renate Dorrestein en […]

  Like

 5. […] andere jonge auteur waarbij ik erg uitkeek naar haar tweede boek is Anne Eekhout. Op een nacht vond ik nog beter dan Dogma en daarom heb ik veel zin in haar derde boek, waar ze al hard […]

  Like

 6. […] allerbeste boek dat ik in 2016 las is Op een nacht. Het is prachtig geschreven en ontzettend spannend. Ik ben heel blij dat dit is genomineerd voor de […]

  Like

 7. […] heb enorm uitgekeken naar het derde boek van Anne Eekhout, omdat ik Dogma en Op een nacht zo goed vond. En dan komt ze ook nog met dit boeiende thema. Haar schrijfstijl is weer net zo […]

  Like

 8. […] Tegen het einde droomt ze dat ze iets heeft gedroomd. Daar zie ik een verwijzing in naar Op een nacht, de briljante tweede roman van Anne […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.