Homoseksualiteit in de literatuur

Een tijd geleden zette een liedje van Claudia de Breij mij aan het denken. Het ging erover dat liedjes en boeken vaak over de liefde tussen een man en een vrouw gaan, maar nooit over relaties tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Zij kon zich er niet in herkennen.

Inderdaad, wanneer heb jij voor het laatst een boek gelezen waarin de hoofdpersoon homo of lesbisch is? Er komen weleens homo’s voor in boeken, maar meestal in bijrollen. Een voorbeeld is Marnix, één van de vijf studenten in Dogma. Ik besloot om nu eens een boek te kiezen dat draait om een homoseksuele hoofdpersoon. Het was @DeDaanmans die het filmpje van Claudia de Breij twitterde. Hij raadde me Oranges are not the only fruit aan.

In dit autobiografisch getinte boek vertelt Jeanette Winterson over haar jeugd met haar christelijke adoptiemoeder. Er is ook een vader, maar die is altijd aan het werk en speelt dus amper een rol in het verhaal. De kerk is heel belangrijk en Jeanette voelt zich daar echt thuis. Het is ook erg gezellig met al die tantes. Alles wordt met veel humor beschreven. Jeanette wil later zendeling worden. Als ze naar school gaat (ze is dan al zeven jaar) vertelt ze haar klasgenoten heel open over haar kerk en haar geloof. Dat wordt haar echter niet in dank afgenomen, iets waar ze niets van snapt. Je kunt toch beter nu bang gemaakt worden voor de hel dan er later in terecht te komen.

Oranges are not the only fruit

Als tiener wordt Jeanette verliefd op Melanie, die ook naar de kerk gaat. Het is een heerlijke verliefdheid en ze genieten volop van elkaar, totdat Jeanettes moeder en de dominee ontdekken wat er aan de hand is. Zij zijn ervan overtuigd dat de meisjes door demonen bezeten zijn. Jeanette vindt het onbegrijpelijk: ze ziet Melanie en hun liefde als een geschenk van God. Uiteindelijk zwicht ze voor de druk en ze vraagt om vergeving. Er volgt een uitgebreide sessie om de demonen uit te drijven. Melanie gaat een tijdje ergens anders wonen en Jeanette gaat gewoon door met haar activiteiten in de kerk. Ik blijf maar treffende zinnen markeren op mijn e-reader, zo goed is het geschreven.

Een paar jaar later krijgt Jeanette weer een relatie met een meisje uit de kerk. Als dit uitkomt is de maat vol. Volgens de dominee is de demon zevenvoudig teruggekeerd. Jeanette weigert schuld te bekennen en wordt door haar moeder uit huis gegooid. Ze gaat bij een docent wonen en verdient haar brood met diverse baantjes. Het verhaal van Jeanette wordt afgewisseld met fantasie-verhalen met tovenaars. Ik denk dat die bedoeld zijn om haar gevoelens onder woorden te brengen. Toch blijft het wat afstandelijk: het moet erg heftig zijn om verstoten te worden door je ouders, maar zo komt het niet op mij over.

Oranges are not the only fruit gaat vooral over het opgroeien in een evangelisch-christelijke omgeving. Homoseksualiteit speelt in de tweede helft wel een belangrijke rol. Ik zou nog wel een keer een boek over dit thema willen lezen. Heb jij weleens een boek gelezen waarin de hoofdpersoon verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht? 

16 gedachtes over “Homoseksualiteit in de literatuur

  1. Leuk om je recensies te lezen :).
    De Witte Veer van John Boyne gaat deels over homoseksualiteit.

    Like

  2. Ik weet het nog. Las hem in het Nederlands ‘Sinaasappels en demonen’, ongeveer 20 jaar geleden. Heel goed geschreven en indrukwekkend vond ik.

    Like

  3. Een klassieker, mooi meegenomen in de Augustus maand van de Klassieker van Tessa: Anna Blaman Eenzaam avontuur.

    Like

  4. Dit wil ik echt ook graag eens lezen! Ik las onlangs het Vlaamse jeugdboek ‘Rotmoevie’, ging ook over homoseksualiteit.

    Like

  5. De boeken van Sarah Waters, alleen De kleine vreemdeling gaat niet over en lebische realatie.

    Like

  6. Hier heb ik eigenlijk nooit bij stilgestaan. De witte veer inderdaad, maar er zijn er zeker meer. Heb even door m’n gelezen-lijst gespeurd, maar het is blijkbaar niet iets dat ik aanteken. Ik ga het eens in de gaten houden, interessant wel.

    Like

  7. Ik heb een tijdje zitten denken, maar ik twijfel of ik onlangs een boek heb gelezen waar homoseksualiteit in voor kwam.. Best bijzonder!

    Like

  8. Kinder/jeugdboeken: “Storm” van Miriam Bruijstens, en van Edward van den Vendel, “De dagen van de bluegrass liefde”, “Ons derde lichaam” en “Oliver”.

    Like

  9. Het mooiste boek over homoseksualiteit dat ik ooit las was ‘Je moet dansen op mijn graf’ van Aidan Chambers. Verder denk ik dat Bart Moeyaert er ook wel over geschreven heeft.

    Like

  10. Misschien is ‘Twee vrouwen’ van Harry Mulisch wat voor je! (Voor Mulisch begrippen een vrij toegankelijk en leesbaar boek naar mijn mening.) En het jeugdboek ‘Gebr.’ van Ted van Lieshout gaat ook over dit thema.

    Like

  11. Dan moet je ‘Kartonnen dozen’ van Tom Lanoye maar eens lezen ;)

    Geliked door 1 persoon

  12. […] recepten voor 12 dagen uit de kast te halen. Van Jeanette Winterson had ik eerder al een bijzonder boek gelezen en ik wist dus dat dit niet zomaar een flutboek zou zijn, ondanks de kleine prijs waarvoor […]

    Like

  13. Blijkbaar heb ik het bericht over het hoofd gezien. Ik heb Jeanette Winterson pas ontdekt na Kerstdagen in 2016. Ik las daarna ‘Waarom gelukkig zijn, als je normaal kunt zijn?’ waarin ze haar eigen verhaal vertelt.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.